Dostupni linkovi

Povorka ponosa civilizacijski test za Sarajevo


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Prva bosanskohercegovačka Povorka ponosa pod sloganom “Ima izać’” u Sarajevu se održava 8. septembra.

Zakazana kao događaj kroz koji se promovišu ljudska prava na slobodu okupljanja i iznošenje stavova, održavanje prve Povorke ponosa u BiH, trebalo bi biti i svojevrstan „civilizacijski test“ koji će pokazati da li je Sarajevo zaista otvoreno da se nosi sa različitostima.

Organizacioni odbor Povorke ponosa objavio je rutu kretanja. Prema planu, Povorka će krenuti od Vječne vatre, proći kroz centralnu Ulicu maršala Tita, dok se njen završetak očekuje ispred Parlamentarne skupštine, na Trgu BiH.

“Vrlo važno je reći da je Povorka ponosa protest kao i svaki drugi. To što se zove Povorka ponosa je čisto zbog istorijskog nasljeđa, ali je to i dalje protest. Protest koji je zakonom propisan i Ustavom BiH zagarantovan i na koji imaju pravo i LGBTiQ osobe. Zaboravljamo da i ova populacija živi, radi, školuje se i plaća poreze u ovoj zemlji, kao i bilo koji drugi građani u BiH”, poručila je članica organizacionog odbora Lejla Huremović.

Pozivi na otkazivanje

Paralelno sa pripremama, politička stranka Narod i Pravda predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo Dine Konakovića, u subotu je pozvala organizatore da preispitaju namjeru i potrebu organizovanja povorke u Sarajevu. Oni navode da “u ionako uzavreloj političkoj situaciji u BiH bilo kakva eskalacija može izazvati negativne posljedice”.

“Zalažemo se za vladavinu prava, toleranciju i suživot svih različitosti, ali se protivimo organizovanju manifestacija koje neće popraviti, već mogu pogoršati ukupnu sigurnosnu situaciju u Sarajevu i šire. Ne negirajući prava svakog pojedinca na slobodu u svakom smislu, pozivamo organizatore povorke da vode računa o činjenici kako je velika većina građana Sarajeva protiv povorke, jer su u suprotnosti s tradicionalnim vrijednostima i njihovim vjerskim osjećanjima“, saopšteno je iz stranke Narod i Pravda.

Nakon što su iz stranke Narod i pravda pozvali na otkazivanje Povorke ponosa, oglasila se i ambasada Sjedinjenih Država, ali i Evropska komisija u BiH pružajući podršku svim organizatorima.

Ja vjerujem da će se Povorka ponosa održati: Dino Mustafić
Ja vjerujem da će se Povorka ponosa održati: Dino Mustafić

Takođe, brojne javne ličnosti, među kojima je i bh. reditelj Dino Mustafić smatraju da Povorka 8. septembra treba biti održana i da predstavlja svojevrsni “civilizacijski test” za Sarajevo.

“Kada govorimo o Sarajevu spremni smo da se dičimo time kako je ovo kosmopolitski grad koji živi različitosti stotinama godina. To moramo da pokažemo i na djelu: atmosferom u gradu i omogućavanjem svim manjinskim grupama da izađu sa svojim zahtijevima i traženjem svojih ljudskih prava, na koja se BiH svojim potpisom u Evropskoj uniji obavezala. Ja vjerujem da će se Povorka ponosa održati, jer sve drugo bi pokazalo da Sarajevo, ali i BiH nije spremno da se integriše u jedan civlizovani svijet”, objašnjava reditelj Mustafić.

Organizatori vjeruju policiji

I pored poziva određenih političkih struja u BiH na otkazivanje prve Povorke ponosa, organizatori najavljuju da se to neće dogoditi, te da vjeruju da će policija uraditi svoj posao, kao što je i obećala.

"Povorku ponosa smo najavili prije četiri mjeseca i održali smo niz sastanaka sa relevatnim institucijama. Do sada je saradnja bila vrlo korektna, tako da vjerujemo da će policija, kao što je i obećala, ovaj skup uspejti da profesionalno osigura”, objasnila je Lejla Huremović.

Suvada Kuldija iz MUP-a Kantona Sarajevo takođe je potvrdila za Radio Slobodnu Evropu (RSE) da je formiran Operativni štab, te da policija poduzima sve mjere u cilju sigurnog i nesmetanog održavanja ovog skupa.

„MUP-u Kantona Sarajevo prijavljeno je oko 500 učesnika parade. Uprava policije formirala je štab operativne akcije ’Povorka ponosa 2019’, koji kontinuirano radi na realizaciji planskih mjera i radnji u cilju sigurnog održavanja navedenog javnog skupa“, naglasila je Kuldija, dodajući da druga okupljanja za taj dan nisu prijavljena policiji, niti je policija za sve ovo vrijeme dobijala bilo kakve prijetnje.

Podrška iz regiona

Podršku Prvoj Povorci ponosa u BiH pružili su i pripadnici LGBT populacije iz regiona, koji takođe najavljuju svoj dolazak. Jedna od njih je i major Helena Vuković, koja je prije par godina uzburkala javnost kao prvi transrodni oficir Vojske Srbije.

“Oduvek je kod nas postojao animozitet prema svima i svemu što je drugačije. A mi nismo krivi što smo rođeni drugačiji I to je naš najveći problem. Umesto da se pruži ruka i da se pripadnici LGBT populacije prime ravnopravno u društvo, mi i dalje imamo sve više napada na ove osobe. Zato je važno da javno ukazujemo na probleme ove populacije, i važno je da država stane iza ovih ljudi i da im taj dan omogući da ukažu na svoje probleme. Ovogodišnja Povorka ponosa u BiH ima naziv Ima izać, a ono što ja želim da vam poručim je da taj pokažete da stvarno Ima izać”, ocjenjuje Vuković.

Iako se LGBT osobama u BiH zakonom garantuje zaštita osnovnih ljudskih prava, Sarajevski otvoreni centar je u posljednje dvije godine dokumentovao više od 50 slučajeva homofobnog i transfobnog ponašanja, za kojeg u praksi adekvatnog odgovora institucija još uvijek nema.

BiH je jedina zemlja u regionu u kojoj Povorka ponosa do sada nije održana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG