Dostupni linkovi

'Prajd karavan' izostao u Novom Pazaru


"Ono što se dogodilo u Novom Pazaru je lajt motiv koji postoji već duže vreme", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Goran Miletić iz Organizacionog odbora Beogradskog prajda.

Prva prajd šetnja u Novom Pazaru, u okviru prajd karavana koji promoviše vidljivost LGBT populacije u gradovima Srbije, nije održana u ponedeljak. Umesto toga više desetina građana prošlo je centrom Novog Pazara u protestnoj šetnji zbog najavljenog skupa.

"U trenucima kada pokušavate da promovišete toleranciju, različitost i prihvatanje različitosti odmah se jave ekstremističke grupe koje u tome vide nekakav napad na tradiciju", navodi Miletić dan nakon što su organizatori odustali od prajd šetnje u Novom Pazaru.

Odustali su, kako kaže Miletić, jer nisu videli smisla da promovišu toleranciju u atmosferi kada su se na društvenim mrežama pojavile poruke protiv prajd šetnje u ovom najvećem gradu sandžačke oblasti na jugozapadu Srbije.

Uzvikivali su 'neće šetati'

Demonstranti koji su u ponedeljak izašli na ulicu nisu imali obeležja ni transparente a uzvikivali su "neće šetati".

Prajd šetnja je bila prijavljena policiji u Novom Pazaru i organizatori ne bi trebalo da odustaju od mirnog skupa, navodi Goran Miletić, nego je, kaže, policija trebalo da reaguje.

I žurka i protest
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

I direktor NVO Urban In iz Novog Pazara Sead Biberović smatra da je u ovom slučaju trebalo da reaguju nadležne institucije.

"Meni se čini da je ovde ključni i najveći problem ponašanje pojedinaca i grupa na društvenim mrežama. Imali smo priliku da vidimo užasne, užasne komentare od strane pojedinaca čak punim imenom i prezimenom, izlive mržnje prema LGBT osobama", kaže Biberović za RSE.

Bez reakcija nadležnih

On navodi da ga posebno zabrinjava to što ni policija ni tužilaštvo uopšte ne reaguju na takvo ponašanje "određenih portala, određenih Fejsbuk i Instagram grupa koje su celu ovu priču i pokrenule".

Srbija - Mladi upozoravaju: Ovde se krše ljudska prava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Urban in je prošle godine radio istraživanje u vezi sa odnosom mladih, pre svega srednjoškolaca, prema LGBT populaciji. Veliki broj mladih, prema tom istraživanju, bio je ili ravnodušan ili pozitivan prema LGBT populaciji. Prajd karavan je do sada prošao kroz Novi Sad, Niš, Kragujevac, Kraljevo.

Ove šetnje se ne najavljuju javnosti već se ide na efekat iznenađenja.

"To je karavan koji ne treba da promoviše samo Beograd prajd već treba da ukaže da nasilje i diskriminacija postoje u društvu i da, iako se situacija možda malo popravila u Beogradu i iako je u Beogradu možda malo lakše za pripadnike LGBT zajednice, to svakako nije slučaj u drugim gradovima", napominje Miletić.

Beogradska "Nedelja ponosa" održava se od 9. do 15. septembra i završiće se šetnjom i paradom pod sloganom "Ne odričem se". Godinama unazad Parada ponosa u Beogradu protiče bez incidenata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG