Dostupni linkovi

Parada ponosa u Beogradu 15. septembra


Parada ponosa u Beogradu 29. juna 2019.
Parada ponosa u Beogradu 29. juna 2019.

Ovogodišnja Parada ponosa u Beogradu biće održana 15 septembra pod sloganom "Ne odričem se", čime će biti završena Nedelja ponosa koja počinje 9. septembra.

Šetnja će krenuti u 17 sati sa Slavije, a završiće se koncertom u parku Manjež.

Predstavnik beogradskog Prajda Marko Mihailović rekao je da organizatori Prajda ne uručuju pojedinačne pozive zvaničnicima, ali očekuju da će se na paradi pojaviti premijerka Ana Brnabić, kao i ministri koji se bave pravima LGBT populacije.

Gordana Perunović Fijat, jedna od majki koje su u okviru kampanje "Ne odričem se" javno podržale svoju decu koja su deo LGBT populacije, pozvala je sve roditelje LGBT osoba, rodbinu, prijatelje i školske drugove da zajedno slave različitost.

Predstavnica organizacije "Da se zna" Dragoslava Barzut navela je da je ključno donošenje krovnih zakona koji treba da poprave položaj LGBT zajednice, poput zakona o registrovanju istopolnih zajednica i zakona o rodnom identitetu.

U okviru Nedelje ponosa biće organizovano oko 60 događaja, među kojima i izložba "Balkan prajd", kolekcija fotografija sa prajdova održanih u gradovima balkanskih zemalja. Ova izložba biće otvorena 9. septembra u Kulturnom centru "Grad".

Saopšteno je i da je Beograd jedan od pet kandidata za Europrajd 2022. godine, godišnji događaj koji se održava u nekom od evropskih gradova.

XS
SM
MD
LG