Dostupni linkovi

Crna Gora: Različiti u svemu, zajedno protiv LGBTIQ


Iako ih dijele različiti pogledi na prošlost, sadašnjost i budućnost crnogorskog društva, iako baštine najčešće drugačije vrijednosti i ideologiju, Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori i predstavnici Bošnjaka, Albanaca i Hrvata imaju bar jednu zajedničku stvar - ne podržavaju Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije čestitao je poslanicima Bošnjačke partije Ervinu Ibrahimoviću i Nedžadu Dreševiću, Hrvatske građanske inicijative Adrijanu Vuksanoviću i Force Genciju Nimanbeguu, koji su nedavno u parlamentu glasali protiv zakona za koji je crnogorska LGBTIQ zajednica životno zainteresovana.

"Toj četvorici poslanika poslao sam pismo i čestitao im što su sačuvali svoj i obraz Crne Gore. To sam im napisao", kazao je poglavar SPC u Crnoj Gori.

Činjenica da su se po pitanju stava prema zakonu koji bi trebalo da reguliše neka od osnovnih ljudskih prava LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori našli na istoj strani sa Amfilohijem i SPC, predstavnike manjinskih naroda čini se da nije previše dotakla.

"Amfilohijevu čestitku neću komentarisati jer svako ima pravo svakome da čestita, pogotovo ako to javno uradi. Mi smo se u konkretnoj stvari držali zakona i programa naše partije. Na kraju šest država EU nemaju taj zakon pa im ništa ne smeta da budu punopravne članice", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nedžad Drešević iz Bošnjačke stranke.

"Tako mi razumijemo brak"

Lider Hrvatske građanske incijative koja je kao i ostale stranke iz bloka manjinskih partija članica vladajuće koalicije na državnom niovu, Adrijan Vuksanović za RSE ističe da se njima ništa ne može zamjeriti jer su od početka jasno saopštili da neće podržati Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola.

"Tom prilikom smo duboko vodili računa o onima kojih se najviše tiče i koji su najviše zainteresirani za Zakon o životnom partnerstvu i nijesmo dizali tenzije, nijesmo imali zapaljive govore niti smo zarad političkih poena doprinosili podizanju naelektrisane situacije i ambijenta u kojem jesmo. Jednostavno, nijesmo kalkuklirali sa tim", ističe Vuksanović.

Za dio crnogorske javnosti poražavajuća je činjenica da su politički predstavnici nacionalnih manjina glasali protiv zakona koji reguliše neka od osnovnih ljudskih parava druge manjine, u ovom slučaju LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori.

Na to ukazuje Željka Ćetković iz nevladinog Centra za građansko obrazovanje.

"Na žalost, nacionalne manjine koje su svojim glasovima oborile ovaj za LGBTIQ zajednicu u Crnoj Gori veoma važan zakon pokazale su da za njih ljudska prava imaju jednu vrijednost kada je riječ o njima, a drugu kada je riječ o nekoj drugoj ugroženoj manjini. To je začuđujuće nesolidarno prema onima iz čijih redova su te iste nacionalne manjine imale i imaju podršku za borbu za svoja prava. Mislim da ih je sopstveno iskustvo kada su na svojoj koži osjetili oštricu onih koji krše njihova ljudska prava trebalo podučiti i opredijeliti za potpuno drugačiju odluku", poručuje Ćetković.

No poslanik kluba albanskih nacionalnih partija Genci Nimanbegu ne smatra da su glasajući protiv predloga zakona, albanske i druge nacionalne partije predstavnicima LGBTIQ zajednice uskratili mogućnost da uživaju neka od osnovnih ljudskih prava.

"Sigurno je da mi ne uskraćujemo ničija ljudska prava. Jednostavno ovdje se radi o tome kako mi razumijemo brak i to šta je po nama brak. Samim tim ono što je bilo definisano ovim zakonom za mene kao poslanika Gencija Nimanbegua koji predstavlja Albance nije bilo prihvatljivo i nije me uvjerilo da bi to bio korak naprijed za crnogorsko društvo. Ova histerija sada od strane nekih perifernih medija po meni je pokušaj dodvoravanja nekim grupama koje su vrlo uticajne i u političkoj i u društvenoj sferi", ističe Nimanbegu.

Poznat po homofobiji

Dodajmo i da je čestitajući poslanicima nacionalnih manjina u Crnoj Gori što su glasali protiv Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije podsjetio da je svojevremeno o tome šta misli o istopolnim brakovima pisao i samoj LGBT zajednici, ali da su ga oni tužili za govor mržnje.

Kako su RSE saopštili iz nevladinih organizacija koje se bave pitanjima važnim za LGBT zajednicu, oni nemaju tačan podatak koliko je ukupno bilo prijava protiv Amfilohija Radovića ali i drugih sveštenika SPC ali je činjenica, kako ističu da su sve prijave odbačene.

Danijel Kalezić iz organizacije Kvir Montenegro za RSE kritikuje takvo postupanje i odnos crnogorskog pravosuđa prema onome što je, kako ističe klasičan primjer govora mržnje koji dolazi od pojedinih vjerskih poglavara.

"Mi smo podnošenjem tih prijava sudovima i tužilaštvu, a koje su oni odbacili, dokazali nešto što nesporno postoji i što je velik problem. To je činjenica da se pravosudni sistem ustručava da se uhvati u koštac sa govorom mržnje koji dolazi od religijskih organizacija. Mi sada imamo situaciju da crkva, odnosno religijske organizacije u državi gdje su crkva i država odvojene, mogu nesmetano, ne plašeći se bilo kakve sankcije da rade šta hoće i da ne poštuju zakon u ovim slučajevima", navodi Kalezić.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore nije usvojila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola. Zakon nije dobio zeleno svijetlo jer je za njegovo usvajanje falilo tri glasa poslanika vladajuće koalicije iz redova manjinskih partija.

Za zakon je glasalo 38 poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) dok poslanici opozicije tokom glasanja nijesu bili prisutni u skupštinskoj sali.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG