Dostupni linkovi

Ambasada SAD podržava prvu bh. Povorku ponosa


Protest pristalica i članova LGBT populacije u Sarajevu 2017.
Protest pristalica i članova LGBT populacije u Sarajevu 2017.

„Ambasada SAD-a u potpunosti podržava prvu bh. Povorku ponosa, njene organizatore i građane koji odluče učestvovati“, navodi se u saopštenju koje je RSE dobio na upit o tome kako u ovoj instituciji komentarišu saopštenje stranke Narod i pravda koja je pozvala na otkazivanje Povorke ponosa koja je u Sarajevu zakazana za 8.septembar.

„Očekujemo da će se javni dužnosnici, institucije i građani pobrinuti da ovaj događaj protekne mirno i dostojanstveno. Ista ljudska prava za sve – to je suština Povorke ponosa. Šetnja u povorci je način da se iskaže podrška članovima LGBTI zajednice, kao i pripadnicima drugih manjinskih grupa i ranjive populacije, koji zaslužuju da imaju ista prava i slobode kao i svi ostali. Ovo je prilika za Bosnu i Hercegovinu - koja teži da bude otvorena, multikulturalna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca - da pokaže tolerantnost i uvažavanje različitosti“, navodi se u izjavi.

Politička stranka Narod i pravda u petak je pozvala organizatore da preispitaju namjeru i potrebu organiziranja parade, odnosno povorke ponosa u Sarajevu.

Iz partije ističu da 'u ionako uzavreloj političkoj situaciji u BiH bilo kakva eskalacija može izazvati negativne posljedice'.

Bh. povorka ponosa biće održana 8. septembra u Sarajevu pod motom "ima izać'".

Kako su organizatori ranije najavili, cilj povorke ponosa jeste bolji i slobodniji život LGBTIQ osoba u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Stranka demokratske akcije (SDA) je početkom aprila pozvala organizatore i vlasti da odustanu od organiziranja povorke i 'bez ikakve potrebe ne unose nered među građane glavnog grada Bosne i Hercegovine', kako je navedeno tada u saopštenju za javnost.

”Pravo na slobodan život, imovinu, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i posao mora biti zagarantirano svakoj osobi, neovisno o njenoj seksualnoj orijentaciji. Međutim, smatramo da u društvu kakvo je naše, koje njeguje temeljne vrijednosti i uz sve veće izazove suvremenog doba nastoji sačuvati obitelj, javne parade i povorke LGBT osoba ne treba organizirati jer će se time samo produbiti jaz između ljudi različitih shvaćanja, a ljudska prava neće dobiti novu vrijednos”, saopšteno je iz SDA.

Socijaldemokratska partija (SDP) BIH, istovremeno, reagovala je na saopštenje SDA i pozvala pravosudne institucije da adekvatno odgovore na napade na organizatore povorke.

"Insistiramo na provođenju Zakona o zabrani diskriminacije i krivičnih zakona u BiH, te zahtijevamo adekvatan odgovor pravosudnih institucija u vezi sa napadima na organizatore i organizatorice. Kroz implementaciju svog idejno-političkog programa i kapacitete u institucijama vlasti SDP BiH će se beskompromisno zalagati za jednakost i ravnopravnost svih građana i građanki BiH", saopšteno je početkom arpila iz SDP-a.

XS
SM
MD
LG