Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pljušte optužbe zbog 'Agrokora'


Objavljivanje ugovora iz lipnja kojim niz banaka i fondova kreditira “Agrokor“ sa milijardu eura i sudbinu izvanrednog upravitelja Ante Ramljaka čini ovisnom od volje kreditora uzburkala je hrvatsku javnost, a opozicija će u parlamentu pokrenuti opoziv cijele Vlade.

Dok vladajući optužuju opoziciju da služi stranom kapitalu, opozicija proziva vladajuće za veleizdaju.

Opozicija će najvjerojatnije tek u ponedjeljak službeno pokrenuti postupak za izglasavanje nepovjerenja kompletnoj Plenkovićevoj Vladi zbog – kako kažu – veleizdaje u slučaju milijardu eura teškog kredita kojeg je u lipnju „Agrokoru“ odobrila grupa kreditora i gdje se nekim rješenjima, pogotovo onim kojim kreditori odlučuju o mogućem otpuštanju izvanrednog upravitelja Ante Ramljaka, po ocjeni opozicije derogira „lex Agrokor“.

Premijer Andrej Plenković, koji je inače već sinoć kazao kako se već dulje vrijeme protiv Vlade vodi hibridni medijski rat brojnih zainteresiranih, odbacio je danas optužbe iz redova opozicije:

„Mogu oni probati, ali neće im proći, kao što im ni do sada ništa nije prošlo. Nikakav ugovor ne može derogirati niti prava Vlade niti zakon, prema tome s te strane ne vidim ništa sporno. Sve što se radi oko 'Agrokora' radi se da bi se izbjeglo da bilo kakav teret padne na leđa hrvatskih poreznih obveznika.“

Plenković odbacio optužbe iz redova opozicije
Plenković odbacio optužbe iz redova opozicije

„Agrokorom“ se bavio parlamentarni Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kojeg redovito vodi oporba. Predsjednik oporbenih socijaldemokrata Davor Bernardić traži da premijer Plenković dođe pred Odbor i razjasni situaciju:

„U onom trenutku kada je hrvatska država odlučila preuzeti odgovornost za 'Agrokor', to je postala javna stvar. Javni novac je javna stvar! Građani imaju pravo znati za 'Agrokor', za poduzeće od posebnog državnog interesa, a pogotovo ukoliko postoji sumnja da je do sada izvučen novac iz 'Agrokora'. A ta sumnja očito postoji.“

Na kraju je odlučeno da o mogućem ugrožavanju nacionalne sigurnosti u slučaju „Agrokor“ Odbor zatraži izvještaj Sigurnosno-obavještajne agencije.

Predsjednik parlamentarnog kluba HDZ-a Branko Bačić oštro je odgovorio socijaldemokratima na Bernardićevu kritiku:

„To sve radite jer slijedite svog nesposobnog i nerealno ambicioznog lidera. Može se postaviti i pitanje – zastupate li vi strani kapital? Zastupate li vi Ivicu Todorića? Jer sve što vi govorite poklapa se sa onim što na svom blogu piše Ivica Todorić! Ili vi njemu pišete blogove, ili čitate što on piše pa ga ovdje u Saboru citirate.“

Inače, u oporbi jasno kažu kako ne očekuju da će uspjeti u izglasavanju nepovjerenja Plenkoviću i njegovoj Vladi. S tom procjenom slaže se u izjavi za naš program politička analitičarka i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, ali ona naglašava da oporba mora raditi svoj posao, dakle neprestano puhati vlasti za vratom i propitivati njene poteze:

„Svaka rasprava u parlamentu o tome kako opozicija, a time i jedan dio građana vidi vlast i njene greške nije ugodna za Vladu. Mislim da to i je glavni cilj – dobiti jedan cijeli dan u kojem će se sigurno natenane secirati ne samo ova neugodna situacija oko 'Agrokora' – pogotovo kada je na svjetlo dana izišao ovaj ugovor o kreditu - nego i svi drugi propusti ne samo Vlade, nego i onoga što se zove vlast u Hrvatskoj.“

Oporba mora raditi svoj posao: Jadranka Kosor
Oporba mora raditi svoj posao: Jadranka Kosor

A ta će kritika imati dodatnu težinu u situaciji kada 74 posto anketiranih građana misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru, a premijer Plenković je prvi na listi najnepopularnijih, dodaje naša sugovornica. Međutim, čini se da svjetske financijske institucije pozitivno ocjenjuju proces restrukturiranja „Agrokora“ i ne očekuju negativan utjecaj na hrvatsku ekonomiju, koje je on važan dio. Misija MMF-a koja je nakon 10 dana boravka zaključila svoju posjetu Hrvatskoj podigla je procjenu rasta u ovoj godini sa 2,9 na 3,1 posto.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG