Dostupni linkovi

Prijeti li Todorić praznom puškom?


Ivica Todorić

Četrnaest osumnjičenih u aferi „Agrokor“ ostaju na slobodi. Prvoosumnjičeni Ivica Todorić i dalje je nedostupan, a u Hrvatsku se vratio i njegov mlađi sin. Moguće je da Todorić ima materijala za kompromitiranje hrvatskih političara, ali jedina dosadašnja njegova konfrontacija s ministricom gospodarstva završila je njegovim povlačenjem, kažu analitičari.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je žalbu tužiteljstva i svih 14 osumnjičenika u aferi „Agrokor“ ostaju na slobodi.

„Izvanraspravno vijeće prihvatilo je argumentaciju koju je iznio sudac istrage, dakle da nisu dovoljno određene okolnosti koje bi ukazivale na opasnost od utjecaja na svjedoke, i iz tog razloga stoje argumenti za odbijanje prijedloga za određivanje istražnog zatvora“, kaže glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Radi se o deset „Agrokorovih“ direktora, dvoje revizora koji su „Agrokoru“ gledali kroz prste i dvojici Todorićevih sinova. Prvoosumnjičenom Ivici Todoriću ostaje istražni zatvor.

Svih 14 osumnjičenika u aferi „Agrokor“ ostaju na slobodi
Svih 14 osumnjičenika u aferi „Agrokor“ ostaju na slobodi

U Hrvatsku se vratio i mlađi Todorićev sin Ivan, bivši predsjednik Nadzornog odbora koncerna i dao iskaz tužiteljstvu. Njegova braniteljica Jasna Novak o tome gdje je bio do sada i za što ga se tereti kaže:

„On je bio službeno odsutan u Americi i Švicarskoj. Na teret mu se stavljaju identična kaznena djela kao i svima ostalima – zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i neuredno vođenje poslovnih knjiga.“

Očekuje se da nakon plave tjeralice Hrvatska raspiše za Todorićem i europski uhidbeni nalog, a za slučaj da on nije u Europskoj uniji već primjerice u Švicarskoj vjerojatno i crvenu Interpolovu tjeralicu. Hoće li se Todorić braniti kompromitiranjem hrvatskih političara?

Novinar 24 sata i expressa.hr Boris Rašeta podsjeća u izjavi za Radio Slobodna Europa kaže da je bivši političar jedne male stranke priznao da je pred petnaestak godina od Todorića dobio 50.000 kuna – nešto manje od 7.000 eura- donacije na crno.

„Ako je Todorić 'male' stranke plaćao tako velikim novcima – 50.000 kuna nije mala donacija – onda možemo samo pretpostaviti što se u njegovoj maloj crnoj bilježnici nalazi pod stavkom 'velike' stranke“, navodi Rašeta.

Međutim, postoji li crna bilježnica, i ima li Todorić doista oružja za kompromitaciju političara, ili prijeti praznom puškom? On je nedavno optužio ministricu gospodarstva Martinu Dalić da mu je prijetila hapšenjem, na što ga je ona tužila za klevetu, a on - zašutio.

„Todorić nikada nije pružio uvjerljiv dokaz da mu je doista prijetila, štoviše on je kasnije čak i ublažio tu svoju tvrdnju riječima da je prijetila jednom članu Uprave koncerna, a ne više izravno njemu. Moguće je da Todorić prijeti praznom puškom“, kaže Rašeta.

Pa i da iziđe sa dokazima da je nekoga korumpirao, to Todorića ne bi spasilo suđenja, procjenuje u izjavi za naš program glavni urednik tjednika „Nacional“ Berislav Jelinić:

„To ne znači da on može izići čist, odnosno da će netko maknuti optužnicu. Mi smo daleko od tih vremena. Znači, on može povući nekoga za sobom, ali taj se kotač nepovratno zavrtio.“

Niz prezimena najbolje plaćenih menadžerau „Agrokoru“ ozbiljna su indicija da je Todorić tako nagradio kadrove koji su bili u poziciji da mu pomognu dok su ranije bili u državnoj službi, kaže naš sugovornik.

„Jesu li to oni činili na primjeren ili na neprimjeren način - ostavljam na mašti vaših slušatelja. Upravo je divota slušati kako ti vrli menadžeri koje Todorić naziva 'cvijećem hrvatskog gospodarstva' sami sebe omalovažavaju u obranama pred istražnim sucem, odnosno na informativnim razgovorima u Državnom odvjetništvu“, zaključuje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG