Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odbijena žalba Tužiteljstva, osumnjičeni za Agrokor ostaju na slobodi


Ilustracija

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu sastalo se u ponedjeljak ujutro i donijelo odluku o žalbi Državnog tužiteljstva (DORH) na odbacivanje istražnog zatvora za 14 osumnjičenika u slučaju Agrokor.

Izvanraspravno vijeće odbilo je žalbu ŽDORH-a i potvrdilo odluku suca istrage, kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. Drugim riječima, svih 14-ero osumnjičenih se mogu braniti sa slobode.

"Izvanraspravno vijeće potvrdilo je odluku suca istrage, uz istu argumentaciju da okolnosti koje bi trebale ukazivati na opasnost od utjecaja na svjedoke nisu dovoljno određene, tako da stoje argumenti za odbijenje prijedloga za određivanje istražnog zatvora", kazao je Devčić.

Ivica Todorić jedini je nedostupan hrvatskom pravosuđu i za njim je raspisana tjeralica nakon što mu je jedinom od 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor prošlog tjedna određen istražni zatvor.

Što se tiče žalbe njegovih odvjetnika, ona još nije stigla na sud, rekao je Devčić i dodao: "U situacijama kad se odredi istražni zatvor u toj situaciji kada osumnjičenik nije u Hrvatskoj, praksa je da se ne odlučuje o žalbi dok okrivljenik ne bude uhićen".

Upitan jesu li se u slučaju Ivice Todorića stekli uvjeti za europski uhidbeni nalog (EUN), Devčić je novinare uputio na DORH koji vodi postupak.

Devčić je objasnio da je što se tiče EUN pretpostavka za njegovo raspisivanje to da osoba nije pronađena u RH, odnosno može se nalaziti na području bilo koje zemlje EU i ne treba se znati točno koja zemlja je u pitanju.

Ako je Todorić primjerice u Švicarskoj - koja nije članica EU, to bi moglo stvoriti probleme, ali čak i tu postoje konvencije o izručenju čije su potpisnice članice Europola.

Ivan Todorić, mlađi sin Ivice Todorića, stigao je u Hrvatsku i dao iskaz u DORH-u, potvrdila je njegova odvjetnica Jasna Novak. Ivan Todorić došao je na razgovor u terminu koji su u odredili u DORH-u. Iznio je kratku obranu i za sada nije odgovarao na pitanja s obzirom na veličinu i opsežnost predemta", kazala je Novak ispred zgrade Županijskog suda, prenosi HRT.

'Moj klijent u Londonu živi i radi i iz poslovnih razloga je otišao. No bude li potrebno njegovo prisustvo, bilo kad, on će se odmah vratiti', kazao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

Ante Todorić u Hrvatsku se vratio u petak kada je i dao iskaz na ŽDORH-u, nakon čega je novinarima pred Kulmerovim dvorima dao kratku izjavu za medije.

"Ja sam kao što sam obećao došao u Hrvatsku, porekao sam sve ono što mi se stavlja na teret. Istraga je u tijeku, nemam dalje komentara, zahvaljujem se", rekao je Ante Todorić, koji nije odgovorio na pitanje novinara gdje se nalazi njegov otac.

XS
SM
MD
LG