Dostupni linkovi

Pritvor za uhapšene policijske zvaničnike na severu Kosova


Akciju su proveli kosovski policajci, po nalogu Specijalnog tužilaštva
Akciju su proveli kosovski policajci, po nalogu Specijalnog tužilaštva

Trojici policijskih zvaničnika uhapšenih jutros u u policijskoj akciji u Severnoj Mitrovici određena je mera pritvora od 48 časova, nakon što su ispitani u policiji.

"Istražitelji Istražnog odeljenja Inspektorijata Policije Kosova obavili su razgovore sa osumnjičenima koji su uhapšeni u ranim jutarnjim satima u Severnoj Mitrovici, pod sumnjom da su izvršili krivična dela organizovani kriminal i zloupotreba službenog položaja. Uhapšenim službenicima (policijski poručnik sa inicijalima Z.R, narednik policije N.G i policijski službenik L.V) određen je pritvor od 48 sati", navodi sa u saopštenju.

Iz Inspektorijata Policije Kosova prehodno je, uz kratku informaciju o sprovedenoj policijskoj akciji, saopšteno jutros da je akcija sprovedena po naredbi Specijalnog tužilaštva Kosova i da je to nastavak akcije iz maja meseca ove godine pod nazivom 'Kontrabanda".

U prvom delu ove policijske akcije na severu Kosova u maju pritvoreno 19 policijskih službenika od kojih 11 srpske, 4 albanske i 4 bošnjačke nacionalnosti, a pod sumnjom za za krivična dela zloupotrebe položaja, organizovanog kriminala, krijumčarenje, uzimanje i davanje mita i slično.

Do sada je u ovoj akciji, kodnog naziva "Kontrabanda", uhapšeno ukupno 25 policijskih zvaničnika.

Jutros je prethodno, pre saopštenja Inspektorata Policije Kosova, portparol Specijalnog tužilaštva Ekrem Ljutfiu za Radio Slobodna Evropa (RSE), međutim, izjavio da se radi o nastavku ranije policijske akcije.

Prošle nedelje je kosovska policija u Severnoj Mitrovici u još jednoj provedenoj akciji uhapsila policijskog zvaničnika Radeta Basaru, kome je određen jednomesečni pritvor, a tragalo se i za Željkom Bojićem, šefom operative Policije Kosova.

Specijalni tužilac Sulj Hodža kazao je tada da kosovsko tužilaštvo za njih sumnja da nisu adekvatno obavili posao ili su čak i sakrili dokaze, ne samo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, već i u ostalim nerasvetljenim ubistvima. Na konferenciji za novinare prošle nedelje Hodža je kazao da tužilaštvo ima dokaze da su radili i delovali pod naredbom Milana Radoičića, jednog od lidera Srpske liste, koji se nalazi u Srbiji.

"Znate da Specijalno tužilaštvo vodi istragu i za ubistvo Olivera Ivanovića, ali takođe znate da u Severnoj Mitrovici postoje dobro organizovane krimnalne grupe koje predvodi Milan Radoičić sa svojom kriminalnom grupom, a za koga postoji i međunarodna poternica. Sada čekamo da se ta poternica sprovede", izjavio je tužilac.

"Takođe", dodao je, "na osnovu naših spisa, kriminalna grupa Milana Radoičića dosta je organizovana i, nažalost, ima uticaja i na Policiju Kosova i na ostale opštinske sturkture u tom delu".

"Stoga za ove dve osobe na koje smo proširili istragu imamo dokaze da su radili i delovali pod naredbom Milana Radoičića i njegove grupe. Ta lica na koje je proširena istraga sumnjaju se da nisu obavili proceduralni posao ili su i namerno sakrili neka delovanja ili dokaze, ne samo u slučaju ubistva Ivanovića, već i u ostalim nerasvetljenjim ubistvima", naveo je tužilac.

Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP), ubijen je ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici 16. januara 2018.

Prema saopštenju odlazećeg kosovskog ministra pravde Abeljarda Tahirija iz avgusta ove godine, glavnoosumnjičeni za ubistvo Ivanovića je Milan Radoičić, jedan od lidera Srpske liste, političke stranke koja je na prevremenim izborima ovog meseca ponovo osvojila najviše mesta namenjenih za srpsku manjinu u Skupštini Kosova. Njegov dosije o ubistvu Ivanovića, je kompletiran i prosleđen u cilju izdavanja međunarodne poternice, izjavio je tada Tahiri.

Milan Radoičić je van dometa kosovskih vlasti. Nalazi se u Srbiji, gde se kao jedan od lidera Srpske liste pojavljuje i na visokim političkim sastancima. Poslednji put 3. jula ove godine, u Predsedništvu Srbije u Beogradu, prilikom susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova. Vučić je tada ustvrdio da Milan Radoičić nema veze sa ovim zločinom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG