Dostupni linkovi

Uspon narko-terorizma u eri interneta


Narko-terorizma trenutno evoluira u poređenju s nekadašnjim danima kartela Medellin u Kolumbiji, prototipa narko-terorističke organizacije. (ilustracija)
Narko-terorizma trenutno evoluira u poređenju s nekadašnjim danima kartela Medellin u Kolumbiji, prototipa narko-terorističke organizacije. (ilustracija)

Državna vlast može ohrabriti upotrebu terorizma za postizanje kriminalnih ciljeva, navodi se u izvještaju Global Network on Extremism and Technology (GNET).

Terorizam može stajati i iza fenomena mafijaške države, u koju su uključeni i državni službenici i gdje često pribjegavaju upotrebi terorizma i ekstremizma protiv svojih protivnika.

Narko-terorizam je termin koji objašnjava kartele, organizovane kriminalne grupe za trgovinu drogom koje pribjegavaju terorizmu da bi ostvarile svoje ciljeve.

Transnacionalne organizovane kriminalne grupe mogu koristiti terorizam kao dio svojih nezakonitih aktivnosti. Narko-karteli se mogu infiltrirati u državu, ekonomiju, stvoriti propalu državu i narko-ekonomiju.

Veza između bogatstva stvorenog narkoticima i finansiranja terorizma pokazuje kako zločinački poduhvat može doprinijeti terorizmu, naznačeno je u istraživanju.

Svi ovi fenomeni pokazuju kako se kriminalci odlučuju da koriste terorizam za postizanje svojih ciljeva ili se kriminalne grupe i terorističke organizacije odlučuju za interakciju - a ovo se objašnjava kao konvergencija kriminal-teror.

Zabrinjavajuće je, navode u GNET-u, da narko-terorizam doprinosi izgradnji svjetske ilegalne ekonomije, u kojoj kriminal i terorizam "sarađuju u praktične svrhe".

Tako izgrađena ekonomija i sistem ruši vladavinu prava, prijeteći liberalnoj demokratiji i međunarodnom poretku koji se temelji na pravilima nakon Drugog svjetskog rata.

Uspon globalnog autoritarizma ttakođe ubrzava saradnju kriminala i terorizma, te tako doprinosi globalnoj ilegalnoj ekonomiji.

Autoritarnost je u osnovi kriminalna jer se ne reguliše vladavinom zakona i teži kriminalnim poduhvatima.

Objavljeni izvještaj navodi da autoritarizam ohrabruje globalni kriminal u napadu na vladavinu zakona. Tu stoji da trenutni zabrinjavajući fenomeni kao što su propale države, kleptokratije, mafijaške države i autoritarni režimi osiguravaju neophodno bezakonje i nekažnjivost tamo gdje narkoterorizam, terorizam, transnacionalni organizovani kriminal, finansiranje terorizma i globalna ilegalna ekonomija nalaze geopolitička utočišta.

GNET upravo analizira rastući fenomen konvergencije između mafije, terorizma i narko-terorizma, koji koristi internet i blockchain tehnologije uz podršku interneta, odnosno narko-kulture.

Evolucija narko-terorizma

Devedesetih godina prošlog vijeka naučnici su se uglavnom ograničavali na pitanje hoće li doći do približavanja međunarodnog terorizma i transnacionalnog organizovanog kriminala, s obzirom na to da se ova dva fenomena smatraju fundamentalno različitim - navodi se u izvještaju. Razlika se shvata kao porijeklo iz "motiva", a ne iz "metoda".

Definicije terorizma su prepune referenci na "političke motive", dok se organizirani kriminal definira kao "ekonomski motivisan".

Međutim, pitanje je kako bi se ti različiti "motivi" preveli u praksi? Kako razumijemo promjenjivo nezakonito operativno tlo koje dijele i međunarodne terorističke organizacije i transnacionalne organizirane kriminalne grupe?

Štaviše, kako analizirati političke motive međunarodnih terorističkih organizacija osim pragmatičnog ekonomskog kapaciteta koji je naširoko poznat kao "finansiranje terorizma?"

Nezakoniti ekonomski i logistički kanali mogli bi poslužiti i međunarodnim terorističkim organizacijama i transnacionalnim organiziranim kriminalnim grupama.

"Moramo se fokusirati na ulogu globalne ilegalne ekonomije i njene infrastrukture da bismo razumjeli kako ona služi i kriminalu i terorizmu", navode iz GNET-a.

Primjetno je da su istraživači napravili donekle rigidnu konceptualnu podjelu o "motivima" između međunarodnih terorističkih organizacija i transnacionalnih organiziranih kriminalnih grupa.

Transnacionalne organizovane kriminalne grupe teže širenju globalnog ilegalnog tržišta, posebno zbog svog ogromnog bogatstva. Svojom evolucijom kao transnacionalno kriminalno carstvo, organizovane kriminalne grupe pokušavaju da se infiltriraju u politiku ili se mogu odlučiti da imaju političke motive.

Termin narko-terorizam ušao je u "konkurenciju" kada su trgovci drogom pribjegli terorističkim taktikama kao što su atentati i bombaški napadi, koristeći organizacije slične teroristima s teritorijalnom moći, propisno čuvane od strane naoružanih milicija.

Rat protiv droge koji se vodi protiv kartela Medellin u Kolumbiji je očigledna referenca za karakteristike sukoba koji uključuje narko-terorističku organizaciju.

"Jesu li se tu zaustavili kriminalni karteli/grupe? Obično se prvo miješaju sa državom, zatim se sukobljavaju sa državom i na kraju se infiltriraju u državu, koristeći svoju ekonomsku snagu za otkupnu podršku", pojašnjavaju u GNET-u.

Kada se govori o porastu neuspješnih mafijaških ili kleptokratskih autoritarnih država koje karakterišu korupcija i organizovane kriminalne grupe - a koje žele da se infiltriraju u državu, postavlja se pitanje kako razdvojiti "političke i ekonomske motive". Oni svakako idu "ruku pod ruku" jer postoji neizbježna međuzavisnost jer ne možete ostvariti političke motive bez ekonomskih sredstava i obrnuto.

Ova osnovna realnost vidljiva je u evoluciji transnacionalnih organizovanih kriminalnih grupa dok se infiltriraju u slabe države i kontrolišu političku moć kako bi služile svojim interesima.

Ovakav razvoj događaja trebao je razbiti rigidne konceptualne podjele između "metoda" i "motiva" jer bi i međunarodne terorističke organizacije i transnacionalne organizirane kriminalne grupe evoluirale prerastajući u domene, motive i metode jedne druge u praktične svrhe.

Trenutno postoji evolucija narko-terorizma u poređenju s nekadašnjim danima kartela Medellin u Kolumbiji, prototipa narko-terorističke organizacije.

Uspon narko-kleptokratija, u kojima je korumpirana država uključena u nezakonite kriminalne poduhvate, događa se u kontekstu globalnog pada demokratije.

Kleptokratije brišu demokratski prostor, stvarajući sigurna utočišta, skrivajući transnacionalne mreže organiziranog kriminala i olakšavajući kriminalna tržišta.

I mafijaške države i autoritarni režimi također doprinose brisanju globalnog demokratskog prostora. U svom izvještaju za 2022. Freedom House navodi kako autokratske norme vode, utirući put demokratskom propadanju.

Saradnja uprkos različitim motivima

Istraživači su odavno primijetili da se međunarodne terorističke organizacije i transnacionalne organizirane kriminalne grupe spajaju iako imaju različite motive.

Termin "fenomen sive zone" se jako često koristi kako bi se ukazala veza između trgovine drogom, terorizma i organizovanog kriminala. Različite kriminalne aktivnosti prelaze njihove granice, udružujući se radi postizanja zajedničkih ciljeva.

"Interakcija između terorizma i organiziranog kriminala postaje sve dublja i složenija", navodi se, te dodaje i zaključuje očito: "Kriminal, korupcija i terorizam su sve više isprepleteni, predstavljajući sve veće prijetnje".

Istraživači su razvili nekoliko koncepata kao što su povezanost kriminal-teror, konvergencija kriminal-teror, kontinuum kriminal-teror i interakcije kriminal-teror.

Svi ovi koncepti ukazuju na rastuću vezu između kriminala i terorizma.

Korupcija je medij/sredstvo koji omogućava približavanje kriminala i terorizma. A da bi se ispitale interakcije kriminala i terorizma, moramo se razumjeti porast bezakonja i nekažnjivosti u svijetu u pozadini pada demokratije, sugeriše GNET u izvještaju.

Kakva je trenutna slika približavanja kriminala i narko-terorizma na terenu?

Narko-terorizam nije samostalan fenomen. Dio je sve većeg i sve snažnijeg svjetskog zločinačkog poduhvata, koji ekonomski koristi međunarodnim terorističkim organizacijama. Ovo kriminalno carstvo ima svoje pipke u globalnim ekonomskim, političkim, društvenim i kulturnim sferama.

U Indeksu percepcije korupcije 2021, dvije trećine od 180 zemalja postignu rezultat ispod 50, što ukazuje da imaju ozbiljne probleme s korupcijom. Globalni indeks organiziranog kriminala 2021. otkriva zabrinjavajuću činjenicu da je "umiješanost države u kriminal duboko usađen fenomen širom svijeta".

Sa slabljenjem demokratskih vrijednosti i vladavine prava u mnogim dijelovima svijeta, zemlje uranjaju u bezakonje i nekažnjivost, subvencionirajući kriminalne poduhvate, navodi se.

Svi ovi pokazatelji ukazuju na eksponencijalni porast korumpiranih, državno sankcionisanih, globalnih kriminalnih poduhvata. Ovaj razvoj događaja koji se ne može propustiti doprinosi porastu konvergencije mafije i terorizma i narko-terorizma kao dijela mnogo šireg globalnog kriminalnog konglomerata.

Kako se osnovna stvarnost odražava na internetu?

Svestrani zločinački poduhvat iza narko-terorizma ostavlja "digitalne otiske prstiju". Internet, dark web, deep web, aplikacije za šifriranje poruka i digitalne tehnologije zasićeni su prisustvom transnacionalnog organiziranog kriminala koji ima veze s terorizmom. Kako organizovane kriminalne grupe ubiru prednosti interneta i digitalnih tehnologija?

Hapšenja članova balkanskog narkokartela
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Prisustvo organizovanih kriminalnih grupa na internetu otkriva dvije integrisane karakteristike: simboličnu i pragmatičnu, kao dio njihovog onlajn identiteta.

Simbolični lik koji su iznijele organizirane kriminalne grupe je trendseter koji ima za cilj da "galmurizuje" mračnu stvarnost, predstavljajući fiktivni, romantizirani, i glorificirani front inače nemilosrdnom kriminalnom carstvu.

Ovo postavljanje trendova, glamuriziranje i oživljavanje narko-kulture je svuda po internetu.

Kao najnoviju inovaciju, kriminalci koriste blockchain tehnologije kao što je kriptovaluta. Kriminalne bande sve više koriste bitcoin za pranje ilegalnog bogatstva. Prema izvještaju Međunarodnog odbora za kontrolu narkotika (INCB) iz 2021. godine, “upotreba bitcoina za pranje novca raste, posebno među narko-bandama kao što su karteli nove generacije Jalisco i kartel Sinaloa”.

Svjetski izvještaj o drogama 2021. objašnjava kako se trgovci ljudima brzo prilagođavaju promjenjivim okolnostima, pokazujući svoju otpornost. Organizovane kriminalne grupe koriste nove tehnologije kako bi ojačale svoje simbolične i pragmatične fronte. Kao rezultat toga nastala je virtuelna ilegalna infrastruktura: Narko-web i narko-kultura, koji sve više dominiraju na internetu.

Krijumčarenje kokaina i veze sa Zapadnim Balkanom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Istovremeno, globalna ilegalna infrastruktura, ilegalni logistički/ekonomski kanali, objekti za pranje novca, "porezni raj" i "sigurni raj" pružaju neviđenu sposobnost rasta i održavanja globalno povezane mafijaško-terorističke imperije.

Kao prvi korak u borbi protiv ovih mreža, zaključuje se na kraju izvještaja GNET-a, neophodno je razumjeti evoluirajuću prirodu terorizma - kako sarađuje sa organizovanim kriminalom i kako ova dva fenomena doprinose globalnom kriminalnom carstvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG