Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije naložilo proveru načelnika MUP-a zbog navoda Hrkalović


Više javno tužilaštvo u Beogradu
Više javno tužilaštvo u Beogradu

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu naložilo je po službenoj dužnosti Sektoru unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) da prikupi informacije i obaveštenja u vezi sa radom načelnika Odeljenja za borbu protiv droga UKP Beograd, Slobodana Milenkovića.

Ovaj nalog je, kako stoji u saopštenju VJT izdato u ponedeljak, 20. juna.

"Postupanje tužilaštva i Sektora unutrašnje kontrole neophodno je radi provere navoda bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović datih medijima, koji sami po sebi nisu relevantni za pokretanje krivičnog postupka, ali zahtevaju odgovarajuću proveru", stoji u saopštenju.

Inspektor Slobodan Milenković vodio je istragu u slučaju "Jovanjica" kada je u novembru 2019. godine zaplenjeno više od 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone. Tom prilikom uhapšen je vlasnik poljoprivrednog dobra Predrag Koluvija, a u toku je suđenje.

Bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović je u nedavnom intervjuu koji je dala za prorežimski portal Objektiv 18. juna rekla da su "ministar Nebojša Stefanović i policijski načelnik koji je vodio istragu (Slobodan Milenković) u dogovoru sa stranim službama montirali slučaj Jovanjica".

Hrkalović je iznela svoje viđenje afere "Jovanjica", te istakla neke od "propusta" inspektora Milenkovića, kao na primer, da je protivpravno lišio slobode Predraga Koluviju, bez prethodnog naloga.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je, u vezi sa istupima Hrkalović, dan ranije odgovorilo da takvi javni istupi nemaju nikakvu dokaznu snagu te da se ne mogu smatrati relevantnim i verodostojnim.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je 3. oktobra 2021. da je spreman da odgovori na svako pitanje državnih organa i da bude poligrafski testiran kako bi dokazao "istinitost svojih tvrdnji" u slučaju poljoprivrednog imanja "Jovanjica" na kome je uzgajana marihuana.

XS
SM
MD
LG