Dostupni linkovi

U Budvi ubijen Milić Šaković povezivan sa 'škaljarskim' klanom


 Policijski istražitelji na mjestu eksplozije bombe u Podgorici, 2. aprila 2018. (Ilustrativna fotografija)
Policijski istražitelji na mjestu eksplozije bombe u Podgorici, 2. aprila 2018. (Ilustrativna fotografija)

Ispred zidina starog grada u Budvi nešto prije ponoći 17. juna ubijen je Milić Šaković koji je prethodnih godina bio povezivan sa "škaljarskim" kriminalnim klanom u Crnoj Gori.

Prema izvještajima lokalnih medija, ubica je prišao dok je sjedio u jednom od kafića i ispalio više hitaca u Šakovića.

Odmah nakon pucnjave policija je blokirala zonu oko starog grada u Budvi. U policijskom saopštenju je potvrđeno da je sinoć došlo do upotrebe vatrenog oružja u Budvi, te da je tom prilikom ubijen Šaković.

"Policija u saradnji sa nadležnim tužilaštvom preduzima aktivnosti na rasvjetljavanju događaja, o čijem ishodu će javnost biti blagovremeno obaviještena", navodi se u kratkom saopštenju Uprave policije Crne Gore.

Šaković je preživio jedan od pokušaja ubistva 2017. godine u Podgorici kada je u pucnjavi ubijen njegov prijatelj Ivan Nedović s kojim je sjedio u jednom lokalu.

Šakovićevo ime je prethodnih godina više puta pominjano u kontekstu sumnji u izvršenja teških krivičnih djela, raspisivanja potjernica za njim, sudskih procesa, te pripadnosti "škaljarskom" kriminalnom klanu koji je u sukobu sa "kavačkim" klanom.

"Škaljarski" i "kavački" klanovi su dvije, godinama unazad, suprotstavljene organizovane kriminalne grupe čiji je međusobni rat oko prevlasti na tržištu narkotika rezultirao ubistvom preko pedeset osoba.

Ubistva su počinjena kako vatrenim oružjem, tako i postavljanjem eksploziva po automobil. Tužioci sumnjaju da su na meti klanova bili i sudije, tužioci i policijski službenici.

Osim na teritoriji Crne Gore i Srbije, do mafijaških ubistava je došlo i u Austriji, Grčkoj, Njemačkoj, Holandiji i drugim zemljama.

I "škaljarski" i "kavački" klan, iako izvorno potiču iz Kotora po čijim su predgrađima dobili i nazive, imaju razgranatu mrežu u zemljama regiona.

Vlasti u Crnoj Gori su do sada više puta navele da je mafijaškim klanovima zadat snažan udarac.

Do sada je uhapšeno i više policijskih službenika koji su osumnjičeni da su ovim narko klanovima odavali važne informacije iz istraga.

Prema podacima iz "Crne knjige", baze podataka ubistava koji imaju odlike mafijaških likvidacija, zajedničkog projekta Radija Slobodna Evropa i agencije Krik, od 2012. godine ubijeno je 175 ljudi.

XS
SM
MD
LG