Dostupni linkovi

Uhapšeni zbog dojava o bombama u Sarajevu biće ispitan zbog terorizma


Iz Tužilaštva BiH (na slici) saopšteno je da će osumnjičeni biti ispitan "kada se za to steknu uslovi", decembar 2021.
Iz Tužilaštva BiH (na slici) saopšteno je da će osumnjičeni biti ispitan "kada se za to steknu uslovi", decembar 2021.

Osumnjičeni za dojave o postavljenim bombama u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine kao i Opštinskom sudu Sarajevo, biće ispitan kao osumnjičeni za djelo terorizma, saopšteno je u petak iz Tužilaštva BiH.

Ova osoba je uhapšena 16. juna, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Dojave o bombama su upućene u četvrtak oko 9 sati i 30 minuta, nakon čega je započela evakuacija zaposlenih.

Nakon kontradiverzionog pregleda utvrđeno da se radilo o lažnim dojavama, rečeno je za RSE u kantonalnom MUP-u.

U saopštenju iz Tužilaštva se navodi da je "osumnjičena osoba lišena slobode za krivična djela ugrožavanja sigurnosti i lažne dojave i vrše se potrebne istražne aktivnosti radi daljeg prikupljanja dokaza i potpunog dokumentovanja i krivičnog djela terorizma".

Kada se steknu uslovi, osumnjičeni će biti doveden u Tužilaštvo BiH i ispitan.

Iz Tužilaštva navode da istražuju moguću povezanost osumnjičenog sa ranijim lažnim dojavama o postavljenim bombama.

Dodaju da se istraga nastavlja, te da je tužiteljka Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u stalnom kontaktu i koordinaciji sa službenicima drugih policijskih institucija.

U saopštenju, Tužilaštvo BiH zaključuje da se radi na "procjeni prouzročene štete jučerašnjim dojavama, zbog odgođenih ročišta i onemogućavanja rada institucija, čija će naknada biti stavljena na teret osumnjičenom".

Ranije su u Sarajevu 2. juna zabilježene lažne dojave o bombama u zgradama Vrhovnog suda Federacije BiH (jednog od dva bh. entiteta) i Kantonalnog suda u Sarajevu, te u zgradi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Nove prijetnje o navodno postavljenim bombama upućene su i 7. juna na adrese CIK BiH, te tri policijske stanice u Kantonu Sarajevo.

XS
SM
MD
LG