Dostupni linkovi

Putin optužuje Zapad za 'teror'


Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom obraćanja tužiocima u Moskvi 25. aprila 2022.
Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom obraćanja tužiocima u Moskvi 25. aprila 2022.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je u ponedjeljak Zapad da pokušava uništiti Rusiju. Njegove optužbe dolaze u momentu kada rat u Ukrajini ulazi u treći mjesec, sa hiljadama ubijenih i sa 5,2 miliona raseljenih od kada je Rusija započela svoju invaziju.

U obraćanju tužiocima Putin je zatražio da oni zauzmu čvrst stav prema onome za šta je rekao da je zavjera stranih špijuna za podjelu zemlje i diskreditaciju oružanih snaga.

Također je optužio Zapad da podstiče Ukrajinu da planira napade na ruske novinare, što je optužba koju je Kijev demantirao.

Putin je rekao da je ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) u ponedjeljak spriječila pokušaj ubistva “terorističke skupine” na ruskog TV novinara Vladimira Solovjeva.

"Oni su prešli na teror - na pripremu ubistva naših novinara", rekao je Putin o Zapadu, bez pružanja dokaza o svojim tvrdnjama.

Šef FSB-a Aleksander Bortnikov rekao je da je skupina od šest neonacionalističkih ruskih državljana planirala ubistvo Solovjeva, jednog od najistaknutijih ruskih TV i radijskih novinara, po nalogu ukrajinske Službe državne sigurnosti (SBU).

SBU je odbacio optužbe te su rekli da se radi o fantazijama koje je smislila Moskva. "SBU ne planira ubiti V. Solovjeva", stoji u saopštenju.

Evropska unija sankcionisala je Solovjeva kao "propagandistu", a italijanska finansijska policija mu je zapljenila vile.

Sa druge strane Komitet za zaštitu novinara do sada je potvrdio da je najmanje sedam novinara ubijeno dok su izvještavali iz ratom zahvaćene Ukrajine.

Ruski predsjednik smatra da “zapadni špijuni” koriste strane medijske organizacije i društvene mreže za stvaranje provokacija protiv ruskih oružanih snaga. Smatra i da bi tužioci trebali brzo reagirati na lažne vijesti.

Samo nekoliko dana nakon što je naredio invaziju na Ukrajinu, Putin je potpisao zakon koji propisuje zatvorsku kaznu do 15 godina za namjerno širenje "lažnih" vijesti o vojsci.

U međuvremenu Rusija je u ponedjeljak ispalila rakete na mete u blizini dva grada u ukrajinskoj centralnoj regiji Vinica, pri čemu je poginulo pet osoba, a ranjeno 18, saopštilo je regionalno tužilaštvo.

Od kada je Rusija 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu hiljade ljudi je ubijeno, milioni su raseljeni iz ratom zahvaćene zemlje.

Izvor: Reuters, AFP

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG