Dostupni linkovi

Klupko slučaja 'Pazarić': Novcem za štićenike plaćani odbori u zavodima


Rasprava u Parlamentu Federacije BiH otkrila navode o nebrizi, nemaru i kriminalu
Rasprava u Parlamentu Federacije BiH otkrila navode o nebrizi, nemaru i kriminalu

Moje dijete ima četrnaest godina i ni dan danas nije izgovorio mama, priča za Radio Slobodna Evropa Naila Njemčević, ilustrujući tako nemogućnost sistema da obezbijedi djeci s poteškoćama iole normalan život, dok je u Parlamentu Federacije BiH danas po prvi put raspravljano o stanju u zavodima koji zbrinjavaju djecu i odrasle s poteškoćama u razvoju.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zakazana samo radi rasprave o ovom problemu, pokazala je sve manjkavosti sistema za socijalnu zaštitu i to ne samo u odnosu prema štićenicima - od sumnji na kriminal pa do promjene namjene, a bez adekvatne kontrole. Čule su se priče o nebrizi, nemaru i kriminalu.

Povod da se zakaže sjednica bio je slučaj sa djecom u Zavodu za mentalno invalidne osobe Pazarić, koji je otkrila poslanik u Parlamentu Federacije BiH Sabina Ćudić, objavivši fotografije vezane djece. Uslijedili su protesti građana i smjena kompletne uprave Zavoda.

Iako su iz institucije Ombudsmana Bosne i Hercegovine upozoravali na nepravilnosti dok se klupko o stanju u Zavodu za mentalno invalidne osobe Pazarić nije počelo odmotavati, nakon fotografija djece u ovom zavodu vezane za namještaj i radijatore, niko nije reagovao. No, sada, jedna po jedna kategorija osoba sa poteškoćama izlazi sa svojim problemima.

Naila Njemčević majka je dječaka koji ima obostrano oštećenje sluha i pri tome spada u autistični spektar.

"Mada gluh, nije nijem, i da se na vrijeme radilo s njim mogla bi komunicirati, a i on bi imao mnogo jednostavniji život. Ovako ne. Ne mogu ja moram biti njegov prevodilac, jer hiljadu puta sam doživjela – Naila nešto mi kaže hajde mu reci, a a ja ne znam kako sam do prije dvije godine s njim komunicirala telepatijom, instiktom, pretpostavkama, navikama. Ne znam kako s njim komuniciram ni dan danas. On od svoje druge godine ide u Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju, a znakovni jezik ne govori", ispričala je Naila za RSE.

Iz Zavoda Pazarić: Čija smo briga?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

Opravdanja bivšeg direktora

Sada već bivši direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić pred parlamentarcima je izjavio kako je stanje mnogo bolje nego što je bilo kada je u pitanju položaj štićenika, ali sve ostalo je u zastoju zbog sumnji na kriminal.

"Ja ne mogu jedno kupatilo osposobiti dok meni sud ne formira faktičko stanje", kaže Salić.

Kriminal je, ustvrdio je, "prevazišao sve njegove ranije sumnje".

"Utvrđeno je samo na jednoj zgradi razlika od 120.000 eura. Ta zgrada nema ploče, smanjena je, ne odgovara onoj građevinskoj dozvoli koja je data. Imamo pelet i plin ugovore na 45 hiljada eura maraka a tu nema niti peći za pelet, niti peći za plin. Tako su ljudi kazali da su te peći odvožene na nečije vikendice", naveo je Salić.

Mada su direktori ostalih zavoda, koji su inače pod ingerencijom Ministarstva za socijalni rad Federacije BiH, tvrdili kako je kod njih stanje dobro, sve manjkavosti sistema ipak su se pokazale.

Dževad Šuško, direktor Zavoda za za vaspitanje muške djece i omladine u Sarajevu, smatra kako ustanova koja se bavi maloljetnicima koji su u sukobu sa zakonom ne potpada pod kategoriju socijalne ustanove, kakva je, recimo, Pazarić. S druge strane, loša zakonska rješenja su tvrdi stvorila brojne probleme, jer zbog naziva, tu ne mogu biti smještene djevojčice, a onaj u koji bi trebale, opet ne mogu.

"Zavod u Ljubuškom, gdje u zakonu stoji naziv Zavod za vaspitanje ženske djece i omladine. Svima nam je poznato da se bavi gerijatrijskom populacijom, znači nema nikakve veze s nazivom koji stoji u zakonu", kaže Šuško.

Glas za spas djece u Pazariću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Za smještaj štićenika više od 500 eura

Dok sa sebe skidaju odgovornost, govoreći kako sada rade sve da se stanje u Zavodima poboljša, predstavnike resornih ministarstava na nalaze izvještaja iz prošle godine podsjetila je ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur. Pazarić je samo posljedica, kazala je Džumhur, a uzroci su dublji i traže detaljnije analize.

"Kolika je cijena zbrinjavanja u bilo koju ustanovu? Koliko nam treba finansijskih sredstava? Koliki su troškovi? Niko nam nije od predstavnika ustanova rekao kako i kada su registrovani. Evo, krenućemo od Pazarića. To je ustanova za zbrinjavanje djece i omladine do 25 godina. Niti su djeca niti omladina tamo dominantne kategorije, a standardi nisu isti za djecu i odrasle", kaže Džumhur.

Nešto više od 500 eura država plaća za smještaj štićenika, no taj novac, podsjeća Džumhur, nije išao samo njima.

"Iz sredstava korisnika koji su plaćali centri za socijalni rad, a rekli smo da je naplata loša, su se plaćali upravni i nadzorni odbori. I mi smo to rekli. Nedopustivo je da imamo Ured za reviziju institucija Federacije, a da se iz ovih sredstava od korisnika uzimaju novci da se plaća revizija od 3.000 do 5.000 eura", kategorična je Džumhur.

Iznoseći probleme s kojima su se susretali u Zavodu Pazarić pred zastupnicima su govorili i predstavnici Upravnog odbora tog zavoda, koji iznijeli kako je bilo slučajeva koji su nelogični, poput primjera da se smanji broj neophodnih defektologa sa tri na dva, a kada je trebalo zaposliti dva uposlen je jedan, jer je na mjesto drugog primljen politolog.

'Hoćete li i nas vezati'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Istraga u toku

Nekoliko dana prije sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je vlasti u Federaciji BiH da iskoriste sve resurse radi pružanja neophodnih usluga i podrške porodicama sa djecom sa posebnim potrebama.

Ona je u uputila pismo predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsadu Zaimoviću nakon slučaja vezivanja djece za krevete i radijatore u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić kod Sarajeva.

Poslanik Sabina Ćudić, koja je otkrila odnos prema djeci u Pazariću izjavila je krajem novembra da je istraga u slučaju zlostavljanja štićenika, njihovog iskorištavanja za prinudni rad i finansijskih malverzacija u ovom zavodu u toku i da se broj svjedoka se povećava. Među svjedocima su i roditelji koji su i ranije pokušavali ukazati na nepravilnosti.

Izuzev smjene Upravnog i Nadzornog odbora, te direktora te ustanove vlast do sada nije preduzela nikakve korake kako bi popravila stanje, ustvdila je Ćudić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG