Dostupni linkovi

EU u BiH: Šokirani smo prikazima tretmana djece u Pazariću


Zgrada Delegacije EU u BiH

„U trenutku obilježavanja Svjetskog dana djeteta i 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, čija je potpisnica i Bosna i Hercegovina, Ured Evropske unije u BiH je zgrožen šokantnim prikazima navodnog lošeg tretmana djece i odraslih štićenika Zavoda u Pazariću. Očekujemo od nadležnih vlasti da bez odlaganja temeljito istraže ove navode i osiguraju brz i adekvatan institucionalni odgovor. U međuvremenu je izuzetno važno osigurati odgovarajuću dodatnu brigu za korisnike Zavoda u Pazariću, jednako kao i za korisnike usluga svih ostalih institucija za zbrinjavanje", navodi se u saopćenju Delegacije Evropske unije u BiH.

Naime, u četvrtak je federalna zastupnica Sabina Ćudić objavila fotografije, na kojim su, kako je kazala, djeca u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić vezana za namještaj i radijatore. Zbog toga su građani Sarajeva juče i danas protestovali.

Iz Delegacije EU dodaju da su zaštita i promocija prava djeteta i osoba s invaliditetom obaveza i odgovornost nadležnih vlasti i institucija u BiH. "Sistematsko rješenje za osiguranje jednakog pristupa socijalnoj zaštiti i uslugama za djecu s različitim sposobnostima trebaju uvesti nadležne institucije u cijeloj zemlji".

"Evropska unija će nastaviti da podržava BiH u naporima na transformaciji institucija socijalne zaštite i jačanju modela alternativne socijalne skrbi utemeljenih u zajednici za djecu bez roditeljskog staranja i djecu i odrasle s invaliditetom," zaključeno je u saopćenju ove institucije.

XS
SM
MD
LG