Dostupni linkovi

Parlament FBiH naložio istragu u domu Pazarić


Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača sa djecom u domu Pazarić

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio je danas na sjednici radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavijesti Zastupnički dom radi odgovarajuće reakcije.

Taj zaključak predložio je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović nakon što je poslanica Naše stranke Sabina Čudić iznijela nove šokantne tvrdnje o stanju u kojem su djeca štićenici Zavoda u Pazariću, koji pokazuju, kako je rekla, da se bolesna djeca vežu za radijatore ili da im se daju lijekovi nedozvoljeni za njihov uzrast.

Prije početka sjednice zastupnici Kluba Naše stranke održali su konferenciju za novinare na kojoj su pokazali šokantne fotografije o tretmanu štićenika Zavoda Pazarić.

Na fotografijama pokazanima u Parlamentu vide se djeca vezana za namještaj i radijatore, nekima su ruke vezane iza leđa, a prema onome što je iznijela Ćudić, mnoga od njih čitav dan i noć drže se u takvom položaju. Zbog toga su kod štićenika Centra zabilježene brojne fizičke ozljede i pogoršano psihičko stanje.

Naša stranka zatražila je smjenu Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda, a kao razlog između ostalog navela je nehumane metode koje se primjenjuju nad štićenicima, među kojima su i djeca, zbog toga što Zavod nema dovoljan boj stručnih kadrova.

“Govorim o fotografijama koje su autentične i na kojima su štićenici vezani za radijatore. Federacija BiH je osnivač tog Zavoda ima obavezu da istraži kako je do toga došlo”, kazala je Ćudić prilikom rasprave da se ova točka uvrsti u dnevni red.

Inicijativa nije usvojena, klubovi zastupnika SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde i PDA su glasali za ovu točku. Klubovi SDA, HDZ i DF su bili dijelom suzdržani, a dijelom protiv prijedloga, dok je SBB velikim dijelom bio za.

U nastavku sjednice, usvojen je zaključak zastupnika Mirsada Zaimovića (SDA) kojim Zastupnički dom zadužuje radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavijesti Zastupnički dom radi odgovarajuće reakcije.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BIH danas nije podržao Prijedlog zakona o dopuni Kaznenog zakona radi uvođenja novog kaznenog djela sprječavanja novinara u obavljanju posla.

"Svjedoci ste da je posebno u ovoj godini bilo učestalih napada na novinare i ugrožavanje slobode mišljenja. Registrovano je 48 napada na novinare. Suština dopuna zakona je da se uvodi krivično djelo sprečavanja novinara u obavljanju novinarskog posla", kazao je zastupnik SDP-a Senadin Begić.

Dodao je da se predloženim dopunama zakona predviđaju kazne zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Iz Zavoda Pazarić: Čija smo briga?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

XS
SM
MD
LG