Dostupni linkovi

Smijenjeni direktor i Upravni i Nadzorni odbor Zavoda u Pazariću


'Hoćete li i nas vezati'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici u petak u Sarajevu donijela je odluku o smjeni direktora, te Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, javlja novinarka Radija Slobodna Evropa koja prati sjednicu Vlade.

Smijenjeni su direktor Redžep Salić, Upravni odbor Zavoda koji čini pet članova i to: Janja Milinković (predsjednica), Anes Kaleta, Saida Kastrat, Džana Kilić i Enisa Hodžić, te članovi Nadzornog odbora- Dalila Efendić (predsjednica), Mevlida Bandić i Ivana Bago.

Saopšteno je i da će Federalna vlada svu dokumentaciju o ovom Zavodu predati tužilaštvu.

Rečeno je da je odluka donesena nakon velikog pritiska javnosti i protesta održanih dan ranije poslije objavljivanja spornih fotografija na kojima se vidi da su djeca štićenici Zavoda Pazarić vezana za krevete i radijatore.

Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike u Vladi Federacje BiH izjavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu kako Federalna vlada nije dobila zvaničan dokument o zlostavljanju djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću.

On je rekao kako se zahvaljuje zastupnici u Parlamentu Federacije BiH Sabini Ćudić što je objavila fotografije djece, ali da to nije uradila, kako je rekao, na etičan način.

„Šokiran sam fotografijama. Treba temeljno preispitatati sve detalje i preduzeti mjere tim povodom. U cijeli slučaj se treba uključiti Centar za socijalni rad, inspekcije, ministarstvo unutrašnjih poslova i pravosudne institucije. Mora se utvrditi prava istina i od nje se ne smije bježati“, poručio je Drljača.

Nadležni ministar je rekao i kako Federalna vlada daje punu podršku na raščišćavanju stanja i utvrđivanja odgovornosti u Zavodu Pazarić.

Nekoliko desetina građana i u petak je održalo mirni protest ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, gdje se održavala sjednica Federalne vlade.

Građani su na protestima ponovo tražili informaciju o tome ko je fotografisao djecu, kakva je situacija u Zavodu, kada su fotografije snimljene, te kakav je život njihove djece u Domu, a nakon što su objavljene šokantne fotografije djece vezane za namještaj i radijatore.

Glas za spas djece u Pazariću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Podsjetimo, prije dva dana zastupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH Sabina Ćudić prezentovala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na fotografijama pokazanima u Parlamentu vide se djeca vezana za namještaj i radijatore, nekima su ruke vezane iza leđa, a prema onome što je iznijela Ćudić, mnoga od njih čitav dan i noć drže se u takvom položaju.

Zbog toga su kod štićenika Centra zabilježene brojne fizičke ozljede i pogoršano psihičko stanje.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio je na sjednici u srijedu radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavijesti Zastupnički dom radi odgovarajuće reakcije.

XS
SM
MD
LG