Dostupni linkovi

Majka djeteta iz Zavoda u Pazariću: Želimo istragu


Protesti u Sarajevu zbog odnosa prema štićenicima u Zavodu u Pazariću
Protesti u Sarajevu zbog odnosa prema štićenicima u Zavodu u Pazariću

Majka djeteta smještenog u Zavodu u Pazariću, koja je dio grupe roditelja koji su ušli da razgovaraju sa predstavnicima Vlade Federacije BiH u Sarajevu, kaže kako je osnovni zahtjev roditelja da se kaže ko je fotografisao djecu, kakva je situacija u zavodu, kada su fotografije snimljene, te kakav je život njihove djece u Domu.

„Želimo da krene kriminalistička istraga, da se podigne optužnica, jer nijedna metoda u Bosni i Hercegovini ne podrazumijeva vezivanje. To su djeca od šest godina, oni su štićenici, nisu zatvorenici“, poručila je majka koja je željela ostati anonimna.

Inače, u Sarajevu su u toku protesti nakon što je, u četvrtak, federalna zastupnica Sabina Ćudić objavila fotografije, na kojim su, kako je kazala, djeca u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić vezana za namještaj i radijatore.

Majka djeteta iz Zavoda je kazala i kako ne zna koliko je zastupnica Sabina Ćudić, koja je u četvrtak pokazala fotografije djece u Zavodu, imala slike u posjedu, ali da se takve ne pokazuju u javnosti.

„To se krene sa tužbom, sa istragom. Preskočila je sve zakonske okvire i došla na sjednicu da ih pokaže. Zato hoćemo da znamo ko nam je ovo uradio, ko je ovo uradio djeci“, kazala je.

XS
SM
MD
LG