Dostupni linkovi

Sarajevo: Završeni protesti zbog odnosa prema djeci u Zavodu u Pazariću


Protest ispred Vlade Federacije BiH
Protest ispred Vlade Federacije BiH

Građani koji su danas protestovali ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu zbog stanja u Zavodu za zbrinjavanje mantalno invalidne djece i omladine u Pazariću, razišli su se i dogovorili da proteste nastave svakog dana u podne do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Naime, nekoliko stotina osoba okupilo se ispred Vlade Federacije BiH u Sarajevu, u znak protesta nakon što je u četvrtak federalna zastupnica Sabina Ćudić objavila fotografije, na kojim su, kako je kazala, djeca u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić vezana za namještaj i radijatore.

Predstavnici roditelja su ušli u Vladu Federacije BiH kako bi razgovarali o situaciji u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić i predali zahtjeve na protokol federalne Vlade.

Građani su prethodno tražili izmjene zakona o obrazovanju s ciljem obezbjeđivanja prava svakom djetetu.

U dijelu Sarajeva gdje se protest održava bila je blokirana glavna saobraćajnica koja prolazi ispred zgrade Vlade.

Autentičnost objavljenih fotografija zvanično nije potvrđena, ali je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio na današnjoj sjednici radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavijesti Zastupnički dom radi odgovarajuće reakcije.

Taj zaključak predložio je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović nakon što je zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić u Parlamentu iznijela dodatne tvrdnje o tome kako bolesnu djecu, štićenike Zavoda u Pazariću, vežu za radijatore ili da im daju lijekove nedozvoljene za njihov uzrast.

Šta kaže direktor Zavoda?

Istovremeno, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić u obraćanju medijima juče poslijepodne je komentarisao fotografije koje je objavila Ćudić, poručivši da neće dozvoliti da se djeca koriste u političke svrhe.

Radio Slobodna Evropa takođe nije mogao da potvrdi autentičnost fotografija, ali je u istraživanju o stanju u Zavodu u Pazariću još u septembru pisao kako je upravo Salić potvrdio da su uslovi u kojima žive djeca u Pazariću jako loši, te je odlučio, kako je tada kazao, da prekine šutnju i iznese kakva je stvarna slika u odnosu na izvještaj Zavoda, koji je bilo pripremilo bivše rukovodstvo.

"Petnaest godina nije promijenjen meni za tu djecu. Petnaest godina su djeca gladna!", rekao je u septembru Salić, koji je funkciju direktora preuzeo u proljeće ove godine.

Među 342 štićenika Zavoda su djeca od tri godine, ali i odrasli do 25 godina života. U ovu se instituciju nerijetko smiještaju i starija lica, a radi se o osobama koje zbog smetnji ne mogu biti van institucionalnog nadzora.

Save the Children: Najteže kršenje svih konvencija

Na fotografije koje je objavila zastupnica Ćudić reagovala je i međunarodna organizacija za zaštitu prava djece Save the Children, koja je u saopštenju za javnost navela:

"Užasnuti smo i šokirani navodima o zlostavljanju djece i mladih sa poteškoćama u razvoju koji borave u zavodu Pazarić, za koje su saznali, na Međunarodni dan djeteta, u godini u kojoj obilježavamo i 30 godina od donošenja Konvencije o pravima djeteta".

Zahtijevaju od vlasti da se situacija što prije promijeni, a nadležni da se pozovu na odgovornost.

"Ovakav tretman djece u Zavodu Pazarić predstavlja najteže kršenje niza dječijih prava zagarantovanih Konvencijom o pravima djeteta i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom", napominju u saopštenju za javnost.

XS
SM
MD
LG