Dostupni linkovi

Mafija napokon zabrinula državu


Činjenicu da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori narušena napokon je priznala i Vlada Crne Gore i sve institucije koje treba da brinu o opštoj sigurnosti građana. Neposredan povod su tri ubistva koja su se dogodila za manje od 48 sati u Podgorici, nakon čega su uslijedile ostavke čelnika policije i zaključci Vijeća za nacionalnu bezbjednost Crne Gore - o narušenoj bezbjednosnoj situaciji. Može li država spriječiti eskalaciju mafijaških sukoba?

Žrtve mafijaških obračuna nisu samo, policijski rečeno - bezbjednosno interesantna lica, već i osobe koje su se u pogrešnom trenutku našle na pogrešnom mjestu. Nakon više eksplozija automobila, bacanja eksplozivnih naprava na poslovne prostore, ubistava od primorja preko Podgorice do sjevera Crne Gore, sukobi organizovanih kriminalnih grupa eskalirali su posljednjim dvostrukim ubistvom u bašti kafića u strogom centru Podgorice, pred velikim brojem prisutnih, te prethodnom eksplozijom automobila u prometnoj garaži u Podgorici, pri čemu je stradao vozač.

Nakon posljednjih ubistava u Podgorici čelnici bezbjednosnih institucija više ne potcjenjuju događaje na asfaltu i prema posljedicama mafijaških obračuna se odnose drugačije nego ranije.

Direktor policije Slavko Stojanović i načelnik Centra bezbjednosti Podgorice Jovica Rečević podnose ostavke, Vijeće za nacionalnu bezbjednost u proširenom sastavu je konstatovalo da je bezbjednosna situacija narušena usljed narastajućeg sukoba organizovanih kriminalnih grupa. Naloženo je formiranje zajedničkih specijalizovanih timova, sa zadatkom efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i dat nalog za sagledavanje kadrovskih promjena u sistemu bezbjednosti.

Ozbiljni i duboki uzroci

Prema riječima člana Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandra Zekovića, posljednji događaji su posljedica zapostavljenog problema:

"Upravo se radi o tom zapostavljenom problemu i uvijek kada su se dešavale gotovo istovjetne situacije javnost je imala priliku da čuje i vidi da su bili brojni pokušaji donosilaca odluka da se ta razna bezbjednosna pitanja minimiziraju i da se kroz neku nepotrebnu politizaciju svedu na jedan krajnje zanemarljiv nivo. Što ni tada ni sada ne odgovara činjenicama", komenteriše Zeković.

Bivši poslanik i član skupštinskog Odbora za bezbjednost Zoran Miljanić kaže da su uzroci eskalacije sukoba organizovanih kriminalnih grupa duboki i ozbiljni:

"Ne zaboravimo da smo mi (Crna Gora) bili utočište tri ozbiljna klana: Šarića, Kalića i Keljmendija. I da su se u jednom periodu oni nalazili u Crnoj Gori i odavde djelovali širom Evrope i širom svijeta. Kada se nije reagovalo u tom periodu, kada je možda moglo nešto da se uradi, došli smo dotle da se oforme i novi klanovi, takozvani kotorski 'kavački' i 'škaljarski'. I da u njihovim međusobnim obračunima i razračunavanjima dođe do ovolikog broja žrtava, kako u Crnoj Gori tako i u regionu", kaže Miljanić.

Građani Podgorice o sopstvenoj bezbjednosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00
Direktan link

Zaključke Vijeća za nacionalnu bezbjednost Zeković ocjenjuje pozitivnim i očekuje rezultate u narednom periodu u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Mislim da je reakcija Vijeća zaista institucionalno i državno snažna. Po prvi put, što je veoma važno, sa tako visoke adrese se ističe važnost odgovornosti i ostvarivanja rezultata. To do sada nismo takvu praksu i nekako imam snažan utisak, da i pored toga što se dešavaju tragični slučajevi, da se nekako unapređuje odgovornost, da se o problemu kao ranije ne ćuti i ne ignoriše se", ocjenjuje Zeković.

Zoran Miljanić predlaže represivne i radikalne mjere u borbi protiv organizovanog kriminala:

"Potrebne su ozbiljne represivne mjere, kako prema onima iz tih organizacija prema kojima su uglavnom uperene, tako i prema šefovima i prema onima koji su povezani sa njima, pa makar to bili ljudi iz bezbjednosnog sektora", kaže Miljanić.

Treba reći da je sastanak Vijeća za nacionalnu bezbjednost trajao četiri časa, a kratko saopštenje je poslato medijima u nedjelju nakon 22 sata. Jedan sat iza toga bačena je bomba u Bijelom Polju na parkirano vozilo ispred kuće novinara televizije Vijesti Seada Sadikovića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG