Dostupni linkovi

Hoće li Đukanović kao predsjednik biti Cetinjanin?


Inauguracija Mila Đukanovića 1998. bila je prvi događaj takve vrste od krunisanja kralja Nikole 1910. godine na Cetinju
Inauguracija Mila Đukanovića 1998. bila je prvi događaj takve vrste od krunisanja kralja Nikole 1910. godine na Cetinju

Još nije poznato kada će novoizabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović položiti zakletvu i da li će to učiniti na Cetinju, kao 1998. kada je prvi put došao na tu najvišu državničku funkciju. Pitanje je i da li će, poput svog prethodnika, napustiti partijsku funkciju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), čiji je predsjednik, i hoće li uraditi ono što Vujanović i pored obećanja nije učinio - preseliti na Cetinje?

Prema nezvaničnim informacijama, 20. maj je najvjerovatnije datum kada bi Milo Đukanović trebalo i zvanično da preuzme funkciju predsjednika Crne Gore.

Zakon nije predvidio rok za održavanje inauguracije, ali budući da mandat dosadašnjeg predsjednika Filipa Vujanovića ističe 20. maja, očekivano je da upravo tog datuma na Cetinju bude inaugurisan novoizabrani šef države. Svečana sjednica parlamenta, na kojoj bi Đukanović trebalo da položi zakletvu, po tradiciji, održava se u Vladinom domu na Cetinju.

Osim datuma inauguracije, jedno od pitanja koje takođe interesuje crnogorsku javnost jeste i da li će novi predsjednik slijediti primjer odlazećeg kada je status u partiji u pitanju? Naime, Filip Vujanović je tokom trećeg predsjedničkog mandata napustio mjesto potpredsjednika DPS-a, navodeći da to čini jer želi da bude predsjednik svih građana.

Po zakonu to nije morao, kao što nije obavezan ni njegov nasljednik Đukanović, kaže za Radio Slobodna Evropa koordinator za pravna pitanja u Građanskoj alijansi (GA) Zoran Vujičić.

"Gospodin Đukanović nema formalnu obavezu da ne bude partijska ličnost na toj funkciji, što znači da on neće morati da napušta čelnu funkciju u Demokratskoj partiji socijalista jer ni u zakonu ni u Ustavu Crne Gore nema ograničenja za partijski angažman", podsjeća Vujičić.

Drugo je pitanje, međutim, da li će Đukanović svojevoljno da se odrekne partijske po stupanju na najvišu državničku funkciju, ističe Vujičić:

"To je pitanje ličnog odnosa jer pobjednik izbora, da bi ostao dosljedan porukama iz kampanje da će biti predsjednik svih građana, trebalo bi da se izdigne iznad partijske pripadnosti i napusti stranku. Zakonsku obavezu u tom smislu, međutim, nema", navodi Vujičić.

Milo Đukanović je do sada bio predsjednik jednom, kada je na predsjedničkim izborima krajem 1997. godine pobijedio Momira Bulatovića, sljedbenika politike tadašnjeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića.

Da li će Đukanović, poput svog prethodnika, napustiti partijsku funkciju u Demokratskoj partiji socijalista?
Da li će Đukanović, poput svog prethodnika, napustiti partijsku funkciju u Demokratskoj partiji socijalista?

Noć uoči Đukanovićeve inauguracije 14. januara 1998. godine pristalice Momira Bulatovića krenule su ka zgradi Vlade Crne Gore i sukobili se sa policijom koja je obezbjeđivala zgradu. U incidentima su povrijeđena 44 policajca i četvoro civila.

I sama inauguracija na Cetinju na koju su došli najviši zvaničnici iz regiona i mnogi drugi strani zvaničnici održana je u veoma napetoj atmosferi i pod nezapamćenim mjerama obezbjeđenja. Duž puta od Podgorice do Cetinja te noći bili su raspoređeni policajci s dugim cijevima.

Inače, ta inauguracija Mila Đukanovića za predsjednika Crne Gore, bila je prvi događaj takve vrste od krunisanja kralja Nikole 1910. godine na Cetinju.

Odlazeći predsjednik Filip Vujanović je tokom tri mandata na toj funkciji u nekoliko navrata obećavao da će se preseliti na Cetinje, a 2010. godine je za tu namjenu počelo i opremanje Plavog dvorca, u šta je, prema nekim procjenama, uloženo oko milion i 300.00 eura.

Tihi komšija: Filip Vujanović sa suprugom prilikom polaganja zakletve na Cetinju, 20. maja 2013. godine
Tihi komšija: Filip Vujanović sa suprugom prilikom polaganja zakletve na Cetinju, 20. maja 2013. godine

Dvorac, na blizu 2.000 kvadrata i na tri nivoa, uz kancelarije za osoblje, trebalo je da dobije opremljene salone, kabinete, pres-centar, sale za prijeme, najsavremeniju telekomunikacionu opremu, restoran.

RSE je pokušao da u Upravi za imovinu dobije informacije o tome u kakvom stanju su trenutno taj objekat kao i prva rezidencija koja je bila planirana za smještaj predsjednika Vujanovića, u staroj zgradi Oboda. Na naš dopis iz uprave, međutim, nijesu odgovorili...

Zanimljivo je da je Plavi dvorac još 1910. dobio električno osvjetljenje kao i da je zgrada u dvorištu imala bazen i tenisko igralište i do 1916. godine služila kao rezidencija prijestolonasljednika Danila.

A da li Cetinjani od novog predsjednika Mila Đukanovića očekuju da postane njihov sugrađanin, odnosno da preseli u prijestonicu?

"Ja bih lično volio da on tu bude svaki dan da vidi kako žive Cetinjani, a negdje se nadam da će se to desiti i da će to pomoći da ovaj grad živne u smislu da će cijene nekretnina da skoče i da ćemo doživjeti ovaj građevinski bum poput Budve i onoga što se radi po Boki. Da i mi zakučimo soliter, dva. Ostaće da je to za vrijeme Mila napravljeno a da je ostalo Cetinju", kaže za RSE Cetinjanin i novinar Mladen Zadrima.

Za novog predsjednika Zadrima još ne zna da li će postati Cetinjanin, ali je za odlazećeg siguran da je to, kako kaže, iskreno želio:

"Evo dok razgovaramo gledam u zgradu Oboda gdje je bila predviđena prva rezidencija za gospodina Vujanovića. Mogu vam reći da je on bio zaista jedan fini i tihi komšija. Uopšte nijeste mogli da steknete utisak da li je tu i da li tu dolazi. Znao je da se pojavi onako sam, bez pratnje i da obilazi neke izložbe u gradu. Mislim da je predsjednik Filip Vujanović iz dubine svoje duše želio da bude Cetinjanin, a zašto se to nije desilo ja ne znam. Bile su priče da te prostorije nijesu bile adaptirane i opremljene kako treba, sve do dolaska ljudi iz Ministarstva kulture na Cetinje. Dok razgovaramo ja pokušavam ali nikako ne mogu da se sjetim da li je od vremena kralja Nikole još neko od vladara crnogorskih prenoćio na Cetinju", zaključuje Zadrima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG