Dostupni linkovi

Amfilohije poziva 'uhapsite mene', premijer optužuje za 'brutalan napad' na državu


Susret premijera Crne Gore Duška Markovića i mitropolita SPC Amfilohija u Podgorici 14. februara 2020.
Susret premijera Crne Gore Duška Markovića i mitropolita SPC Amfilohija u Podgorici 14. februara 2020.

Bilans sukoba između pristalica Srpske pravoslavne crkve (SPC) i crnogorske policije u Pljevljima i Nikšiću je 26 povrijeđenih policajaca i preko 45 privedenih demonstranata.

Protesti su organizovani zbog pritvaranja episkopa Joanikija i više sveštenika iz Nikšića, koji su organizovali litiju uprkos zabrani javnih okupljanja zbog COVID-19.

Policija je poručila da će na sve oblike nasilja odgovoriti efikasno, a mitropolit SPC Amfilohije je pozvao na oslobađanje sveštenika iz pritvora i pozvao svoje pristalice da svojim ponašanjem ne izazivaju vlast.

U vanrednom obraćanju građanima u odnosu na nasilje u Nikšiću i Pljevljima, crnogorski premijer Duško Marković je ocjenio da se radi o gruboj političkoj destrukciji koja je usmjerena protiv države Crne Gore i njenih institucija, a pod plaštom odbrane vjerskih prava i sloboda:

„Crna Gora je izložena brutalnom napadu koji može imati nesagledive posljedice po zdravlje građana. Sve što smo postigli za tri mjeseca predanog rada dovedeno je u pitanje. Nema razumnog objašnjenja niti opravdanja za ovakvo ponašanje i njegove aktere.“

Premijer Marković se osvrnuo i na djelovanje dijela parlamentarne opozicije:

„Svjedočimo prijetnjama iz političkih stranaka da će blokirati državu i život u njoj. Niti bi im to bilo prvi put, niti bi institucijama bilo prvi put da od takvih nasrtaja brane i odbrane ustavni poredak, mir i bezbjednost građana i države.“

Marković tvrdi da je Vlada ispoštovala neposredni dogovor sa mitropolitom Amfilohijem za obilježavanje dana Svetog Vasilija Ostroškog:

„U vrijeme suzbijanja epidemije registrovali smo primjere čojstva i junaštva, da su nacionalne i političke razlike nikad manje. Zašto u tome nije istrajala Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori? Zašto je juče i prekjuče njen interes suprotstavljen interesu građana i podudaran nekim drugim interesima?“, zapitao je Marković u javnom obraćanju zaključujući da će zakon biti jednak za sve i da svoje nacionalne interese neće podrediti tuđim.

Mitropolit u video poruci

Javnosti se obratio i mitropolit Amfilohije iz Cetinjskog manastira video porukom:

„Molim one koji su na vlasti da pod hitno oslobode nevinog episkopa Joanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru. Ako neko treba da odgovara i da bude suđen za zbivanje naroda u Crnoj Gori, onda treba mene da sude i ja sam spreman. Molim sadašnju vlast u Crnoj Gori da prestane da zloupotrebljava svoju vlast protiv naroda, a molimo u isto vrijeme i narod da ne izaziva svojim ponašanjem vlast, nego da se zajednički potrudimo da se objedinimo u bratskoj zajednici sa svim razlikama“, saopštio je mitropolit Amfilohije.

Incidenti u Pljevljima i Nikšiću

Uprava crnogorske policije je saopštila da su u Pljevljima i Nikšiću, okupljeni građani napali policijske službenike bez razloga, zasipajući ih kamenicma, flašama, pirotehničkim sredstvima i drugim predmetima, zbog čega je 26 policajaca zatražilo ljekarsku pomoć dok je jedan zadržan na bolničkom liječenju.

Takođe, policija je u posljednjem saopštenju navela da je u Nikšiću zbog incidenata privela 32 osobe, od kojih su protiv 20 podnijete prekršajne prijave.

U Pljevljima je privedeno devet lica, od kojih je jedan uhapšen zbog napada na policajca, a koji je nakon saslušanja u tužilaštvu pušten da se brani sa slobode. Takođe u Andrijevici je privedeno pet osoba zbog napada na policiju.

Vjernici su se u večernjim satima 13. maja okupljali i u Beranama, Žabljaku, Budvi u znak protesta zbog odvođenja u pritvor Episkopa SPC Joanikija i grupe sveštenika iz Nikšića, ali u tim gradovima nije bilo incidenata.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je, nakon analize materijala sa lica mjesta konstatovao, da je policija opravdano upotrijebila sredstva prinude, nakon što je došlo do napada na službenike kamenicama i flašama.

Tokom nereda u Nikšiću priveden je i novinar Večernjih novosti Veliša Kadić koji je kasnije oslobođen. Novinar Kadić tvrdi da je policija prekoračila ovlašćenja i omela ga u obavljanju novinarskog posla iako je pokazao novinarsku akreditaciju.

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje je podnio prijavu sa pitanjem da li je policija upotrijebila prekomjernu silu prema novinaru Kadiću.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti kamen spoticanja

Do radikalizacije crnogorske društvene scene je došlo nakon prekida dijaloga između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve o Zakonu slobodi vjeroispovijesti što je zamrznulo i politički dijalog vlasti i opozicije, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) politički analitičar Sergej Sekulović:

„Tokom perioda epidemije svi društveni problemi su stavljeni pod tepih. U momentu kada je vladajuća koalicija izašla sa tezom da apsolutno ne postoji ni jedan objektivni razlog da se izbori ne održe u redovnom roku i da nema potrebe za dubljim političkim dijalogom, a pri činjenici da je dijalog između Vlade Crne Gore i Pravoslavne crkve, koji je optimistički krenuo, danas zamrznut – otvorena je Pandorina kutija iz koje je izašlo sve.“

Odgovarajući na pitanje kakve su moguće posljedice potencijalne dalje radikalizacije na crnogorskoj društvenoj sceni, Sekulović smatra da mora doći do obnavljanja dijaloga između ključnih aktera u državi:

„Sve što je stavljano pod tepih isplivalo je svom silinom na površinu i mi sada čekamo da vidimo da li će pobijediti razum i razboritost, odnosno hoće li se sve vratiti u formu jednog ozbiljnog društvenog dijaloga. S obzirom na količinu mržnje koja je isplivala i tenzije koje su se javile, te radikalni potezi, strah me je od toga da će država insistirati na svojoj tvrdoj politici. A sa druge strane da će najradikalniji i najekstremniji dio crnogorskog društva dobiti vjetar u leđa za određene ispade koji mogu biti izuzetno opasni. To je scenario koji u ovom trenutku jeste na stolu, ali ipak vjerujem da mora pobijediti dijalog.“

Podsjetimo, Zakon o slobodi vjeroispovjesti usvojen je krajem 2019. u Skupštini Crne Gore. SPC se protivi ovom Zakonu jer smatraju da joj se njegovom primenom oduzimaju verski objekti u Crnoj Gori. Iz Vlade Crne Gore odgovaraju da je Zakon jednak prema svim vjerskim zajednicama u toj državi.

Rasprava poslanika

I poslanici u Skupštini Crne Gore su, mimo dnevnog reda, raspravljali o privođenju vladike Joanikija i sveštenika, kao i o protestima građana.

Predstavnik Posebnog kluba poslanika Goran Danilović rekao da u državi postoji naslućujuća kriza sa mogućim razornim posledicama po Crnu Goru, dok je šef parlamenta Ivan Brajović poručio građanima da ne dozvole da ih obmanjuju i zloupotrijebljavaju njihova vjerska osjećanja.

Lider opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić, protiv koga su nadležni organi već podnijeli prijavu zbog pozivanja na otpor, ponovo je zaprijetio u crnogorskom parlamentu, u slučaju da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude poslat u zatvor u Spužu, da će tražiti od mitropolita Amfilohija „da zajedno pozovu Crnu Goru da se to ne dozvoli, po cijenu da ni spuški zatvor više ne postoji".

Iz vladajuće Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević pozvao je opoziciju da ne stavlja lične interese ispred interesa zdravlja građana te da treba da apeluje na građane da poštuju mjere zabrane okupljanja.

Reakcije iz Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom privođenja episkopa Joanikija da ne može da se miješa u poslove druge države, da je potrebno birati riječi, ali da je ipak riječ o pitanju koje se tiče Srpske pravoslavne crkve (SPC) i srpskog naroda.

"Mi nemamo izbora, u granicama u kojima to možemo, da budemo uz svoj narod i svoju crkvu", kazao je Vučić prilikom obilaska novootvorenog površinskog kopa Radljevo-Severak u sastavu Rudarskog basena Kolubara.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da vlast u Crnoj Gori „svjesno pogoršava odnose sa Srbijom“.

"Vlast u Crnoj Gori je uhapsila vladiku Joanikija. Da nije vladika Srpske Pravoslavne Crkve ne bi ga ni privodili ni hapsili. Sramota je da se vladika Joanikije otima i hapsi kao da je švercer cigareta, a ne svešteno lice", naveo je Vulin, a prenosi Ministarstvo odbrane.

Neposredan povod za nerede u pojedinim gradovima je bila litija održana u Nikšiću 12. maja, uprkos zabrani javnih okupljanja.

Litija SPC kroz Nikšić, uprkos zabrani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Zbog nelegalnog okupljanja, pritvor je određen sveštenicima iz Nikšića na čelu sa episkopom Joanikijem.

Njima se na teret stavlja krivično djelo "nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jer su suprotno naredbama Ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizovali vršenje vjerskog obreda-litije ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Žalbe njihovih branilaca su odbačene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG