Dostupni linkovi

Vučić i patrijarh zabrinuti zbog hapšenja vladike Joanikija


Patrijarh SPC Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Patrijarh SPC Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izrazili su u telefonskom razgovoru zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori, navodi se u zajedničkom saopštenju dva kabineta, objavljenom 13. maja.

Episkopu budimljansko-nikšićkom SPC Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pritvor do 72 sata određen je i sedmorici sveštenika nikšićkog Sabornog hrama, saopšteno je iz Osnovnog državnog tužilaštva.

Mitropolija crnogorsko-primorska je u Nikšiću organizovala sinoć (12. maja) liturgiju i litiju na praznik Svetog Vasilija Ostroškog na kojoj se okupio veliki broj ljudi koji nije poštovao fizičku distancu.

Kada je policija došla da uruči naloge za saslušanja sveštenstvu u Parohijskom domu, građani su se okupili ispred kapije i uzvikivali "Bacite uniforme" i "Ne damo svetinje".

Litija SPC kroz Nikšić, uprkos zabrani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Patrijarh Irinej podsetio je u saopštenju “da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva poseduje vekovima”.

U zajedničkoj izjavi patrijarh Irinej je naveo da je činjenica “da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve”.

Poslanici Crne Gore usvojili su 27. decembra prošle godine Zakon o slobodi veroispovesti kojim se predviđa da država postaje vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine - ukoliko verske zajednice ne dokažu vlasništvo, što je izazvalo burne reakcije.

Deo opozicije i predstavnici Srpske pravoslavne crkve smatraju da je taj zakon neustavan i tražili su da se povuče iz procedure.

U zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtu predsednika Srbije, navodi se da je Aleksandar Vučić “pružio punu podršku patrijarhu srpskom Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC i izrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu”.

XS
SM
MD
LG