Dostupni linkovi

Episkopu Joanikiju i sveštenicima zadržavanje do 72 sata zbog litije


Litija SPC kroz Nikšić, uprkos zabrani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Episkopu budimljansko-nikšićkom Srpske pravoslavne crkve Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Kako je saopštilo Osnovno tužilaštvo u Nikšiću 13. maja, pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.

Mitropolija crnogorsko-primorska je u Nikšiću organizovala sinoć (12. maj) liturgiju i litiju na praznik Svetog Vasilija Ostroškog na kojoj se okupio veliki broj ljudi koji nije poštovao fizičku distancu.

Kada je policija došla da uruči naloge za saslušanja sveštenstvu u Parohijskom domu, građani su se okupili ispred kapije i uzvikivali "Bacite uniforme" i "Ne damo svetinje".

Po izlasku iz parohijskog doma, okupljenima se obratio episkop Joanikije, koji je kazao da im ne odgovara bilo kakav incident.

"Da odemo mirno u policiju i da damo izjave - nikakav problem. Mi ne bježimo od zakona, mi smo ispoštovali Ustav Crne Gore i sve zakone", kazao je episkop Joanikije.

Građani su se, međutim, okupili ispred Centra bezbjednosti gdje su sveštenici saslušavani do oko tri sata poslije ponoći.

Iako su Joanikije i sveštenici predložili da se u policiju jave danas (13. maj), a ne u kasnim večernjim satima sinoć, policijski službenici nakon konsultacije sa nadređenima rekli su im da moraju odmah u Centar bezbjednosti.

I u Bijelom Polju su na informativni razgovor privedena dva sveštenika.

Sveštenici Darko Pejić i Siniša Janković pozvani su u 22.00 na informativni razgovor u Centar bezbjednosti u Bijelom Polju, zbog prisustvovanja protestnom skupu dva sata ranije u centru grada.

Pored njih na razgovore je pozvano više građana koji su učestvovali na protestu zbog izglasanog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i privođenja sveštenika u Beranama.

Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivica Stanković saopštio je sinoć da je nakon ublažavanja mjera, obavljanje vjerskih obreda omogućeno isključivo uz poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i naredbi Ministarstva zdravlja.

"Okupljanjem u Nikšiću odstupilo se od propisa nadležnih državnih organa i zato poručujem da će svi oni za koje se, nakon prikupljenih obavještenja, podataka i dokaza od strane policije i nadležnog državnog tužilaštva, utvrdi da su svojim postupanjem prekršili donesene propise krivično odgovarati zbog toga", rekao je Stanković za medije.

On je svima koji svjesno krše mjere i naredbe nadležnih organa poručio je da će na taj način izazvati odlučnu reakciju Tužilaštva jer je zakon jednak za sve.

Nacionalno koordinaciono tijelo je ranije sinoć pozvalo Tužilaštvo da hitno reaguje zbog dešavanja u Nikšiću i saopštilo da je taj grad nakon masovnog okupljanja i kršenja mjera u epidemiološkom riziku.

XS
SM
MD
LG