Dostupni linkovi

SPC organizovala skup pod Ostrogom


Vjernici u redu ispred manastira Ostrog
Vjernici u redu ispred manastira Ostrog

Vjernici su se rano jutros (12. maj) okupili ispred manastira Ostrog, nadomak Nikšica, gdje će mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije služiti liturgiju povodom Dana Svetog Vasilija Ostroškog.

Od juče (11. maj) je, odlukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, dozvoljeno vršenje vjerskih službi, ali pod određenim uslovima. U vjerskom objektu može se nalaziti jedna osoba na deset kvadrata, dok izvan može biti maksimalno 20 lica.

U emisiji crkvenog radija Svetigore, mitropolit Amfilohije je 10. maja pozvao vjernike da se okupe u manastiru Ostrog. Rekao je da oni koji mogu da dođu i treba da dođu, pozivajući nadležne da ne ometaju održavanje skupa.

"Nadamo se da će ove naše vlasti, naročito što se tiče policije, ispoštovati narod. Ove godine, naravno, biće mnogo manje naroda, a mi ćemo maksimalno ispoštovati sve što Zdravstvena organizacija (Svjetska zdravstvena organizacija) traži od nas, ali svi zajedno da ispoštujemo ovog svetog ljekara, Svetog Vasilija. Molim gospodina Veljovića (Veselin, direktor Uprave policije Crne Gore) i predsjednika Vlade (Duško Marković) da i oni ispoštuju Svetog Vasilija, i ono radi čega narod ovdje dolazi, radi iscjeljenja", rekao je mitropolit Amfilohije.

Policija nije zaustavljala građane koji su išli u manastir Ostrog da se poklone moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

XS
SM
MD
LG