Dostupni linkovi

Pence: Ujedinjen NATO neophodniji nego bilo kada od propasti komunizma


Pence je u Tallinu, prvoj stanici putovanja koji će ga odvesti i u Gruziju i Crnu Goru
Pence je u Tallinu, prvoj stanici putovanja koji će ga odvesti i u Gruziju i Crnu Goru

Američki potpredsjednik Mike Pence otvorio je mogućnost raspoređivanja američkog antiraketnog sustava Patriot u Estoniji, najavio je premijer Estonije, naglašavajući da se tokom posjeta ovoj Baltičkoj državi nije razgovaralo o vremenu postavljana sustava, ili još konkretnije - samom datumu.

Američki obrambeni sustav Patriot je mobilan i dizajniran za presretanje projektila i ratnih zrakoplova. Estonski premijer Juri Ratas je također rekao kako su dvojica čelnika razgovarali o predstojećim ruskim vojnim manevrima planiranim u blizini estonske granice" te kako bi ih Estonija, Sjedinjene Države i NATO trebali pratiti i razmjenjivati informacije".

Pence je u Tallinu, prvoj stanici putovanja koji će ga odvesti i u Gruziju i Crnu Goru, izjavio da Washington stoji uz baltičke zemlje i druge saveznike u Istočnoj Europi koji su izrazili zabrinutost zbog ruskih namjera u ovom dijelu starog kontinenta.

"Naša poruka baltičkim državama - moja poruka kada ću posjetiti Gruziju i Crnu Goru - bit će ista: našim saveznicima ovdje u istočnoj Europi, poručujemo - mi smo s vama, stojimo s vama u ime slobode", rekao je Pence u intervju za Fox News.

„Stojimo zajedno, ovdje i diljem svijeta, jer znamo da je snažan i ujedinjen NATO danas neophodniji nego u bilo kojem trenutku od propasti komunizma prije četvrt stoljeća, i nema veće prijetnje Baltičkim državama od one vašeg nepredvidljivog susjeda na istoku. U ovom trenutku, Rusija i dalje nastoji silom mijenjati međunarodne granice, potkopati demokracije suverenih nacija i podijeliti slobodne narode Evrope jedna protiv drugih. Pod predsjednikom Donaldom Trumpom Sjedinjene Američke Države odbijaju bilo kakav pokušaj korištenja sile, prijetnji, zastrašivanja ili malignih utjecaja u baltičkim državama ili protiv bilo kojeg našeg NATO saveznika", istaknuo je Pence.

On je komentirao i odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je 30. jula najavio protjerivanje755 pripadnika američkog diplomatskog zbora u Moskvi.

“Nadali smo se boljim odnosima i vezama s Rusijom. No, posljednja akcija Moskve neće umanjiti odlučnost SAD u zaštiti naše sigurnosti, kao i sigurnosti naših saveznika i drugih slobodarskih nacija diljem svijeta”, istaknuo je američki potpredsjednik. U Tallinnu je Pence je sudjelovao u raspravi o digitalnom gospodarstvu, sajberbezbjednosti i inovacijama s estonskim predsjednikom Kerstiom Kaljulaidom.

Također se trebao sastati s predsjednicima Latvije i Litve – državama koje su poput Estonije, danas članice NATO-a , nekada su bile pod vlašću Sovjetskog Saveza. Iz Tallinna, Pence odlazi u Gruziju gdje ga se očekuje večeras, a potom u najmlađu članicu NATO-a, Crnu Goru.

Dužnosnici američke administracije saopćili su da se na putovanje promatra kao nastavak posjeta predsjednika Donalda Trumpa Evropi početkom jula.

Trump se zaustavio u Poljskoj i Njemačkoj kako bi izrazio potporu NATO-u, ali se sastao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u nastojanju da poboljšaju veze s Moskvom.

Prethodno je Trump poprilično bio ohladio neke saveznike kada nije eksplicitno spomenuo član 5. Ugovora o NATO-u – odredbu koja kaže da je napad na jednu zemlju NATO-a napad na sve člannice saveza.

No, 6. jula u Varšavi, američki predsjednik izjavio je da Sjedinjene Države "čvrsto stoje iza" člana 5. i kritizirao Rusiju zbog njenih aktivnosti u Europi.

Estonija i Crna Gora članice su NATO-a, dok je Gruzija izrazila nadu da će se priključiti tom vojnom savezu.

Upitan o Trumpovoj predanosti vojnoj alijansi, Pence je u Tallinu ponovio „američka vlada jasno stoji uz član 5. po kojem je napad na jednu članicu napad na sve članice NATO-a."

Vojna vežba "Noble Partner 2016" u vojnoj bazi Vaziani, kraj Tbilisija, maj 2016.
Vojna vežba "Noble Partner 2016" u vojnoj bazi Vaziani, kraj Tbilisija, maj 2016.

U Gruziji će Pence istaknuti američku potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu ove kavkaske države.

Gruzija je iskusila rusko nasilje na svom teritoriju. Kremlj je priznao dvije otcjepljene gruzijske regije Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države nakon petodnevnog rata Moskve protiv Tbilisija u 2008. godine. Rusija ima tisuće stacioniranih vojnika u ove dvije gruzijske regije.

Tokom posjeta Penca, 800 gruzijskih i 1.600 američkih vojnika sudjelovati će u prethodno planiranim vježbama Noble Partner 2017. Pence će se sastati s američkim vojnicima.

"Boravak potpredsjednika SAD ovdje svakako pokazuje da nije riječ samo o vojnim vježbama, nego se također pokazuje jedinstvo s našim vrijednostima, našim vanjskopolitičkim ciljevima i upućuju jasnu poruku o jedinstvu", rekao je gruzijski predsjednik Giorgi Margvelashvili.

Na posljednjoj stanici puta, Pence će stići u Crnu Goru, čije je članstvo u savezu u junu naišlo ne ogromno negodovanje Rusije.

Pence će 2. augusta sudjelovati na summitu Jadranske povelje u Podgorici.
Očekuje se kako će Pence naglasiti predanost SAD-a Zapadnom Balkanu i istaknuti nužnost političkih reformi i vladavinu prava u regiji.

Samitu će prisustvovati lideri Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije i Slovenije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG