Dostupni linkovi

U Crnoj Gori pripreme za posjetu Majka Pensa


Potpredsjednik SAD Majk Pens
Potpredsjednik SAD Majk Pens

U Crnoj Gori se ovih dana obavljaju se intenizivne pripreme za posjetu potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Majka Pensa (Mike Pence) koji dolazi u Podgoricu 2. avgusta.

Bezbjednosne mjere tokom njegovog boravka biće podignute na najviši nivo. Amerikanci su već bili na podgoričkom aerodromu gdje je planirano da sleti avion boing 757, u kojem će biti potpredsjednik SAD i njegova delegacija. Tom prilikom su objasnili domaćinima kakav je protokol za dolazak drugog čovjeka SAD, saznaje Pobjeda.

Potpredsjednik Pens najviši je američki zvaničnik koji će posjetiti Crnu Goru u više od stotinu godina od kada su dvije države uspostavile diplomatske odnose.

Ujedno, to će biti prva posjeta regionu najvišeg zvaničnika i prvog saradnika predsjednika SAD Donalda Trampa (Trumpa).

Profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Zoran Dragišić izjavio je za Pobjedu da nema sumnje da će posjeta potpredsjednika SAD Crnoj Gori proteći na najvišem nivou.

"Ljudi u vašem sistemu bezbjednosti su vrhunski stručnjaci i mnoge lično poznajem. Nemam ni trunku sumnje da će ova posjeta proteći na najvišem mogućem nivou, jer je Crna Gora u više navrata pokazala da ima kapacitete koji značajno nadilaze njenu teritorijalnu površinu i broj stanovnika", kaže Dragišić.

On je podsjetio da su tokom prošlogodišnje posjete bivšeg potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu, mjere obezbjeđenja bile na najvišem nivou, od obavještajnobezbjednosnih do mjera fizičkog obezbjeđenja.

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Majk Pens učestvovaće na specijalnom sastanku lidera država članica Američko-jadranske povelje (A5), 2. avgusta u Podgorici, čiji domaćin će biti predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

"Biće to do sada najvažniji međunarodni skup održan u našoj zemlji, jer su pozivi za učešće upućeni liderima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije, koji uz Crnu Goru čine format Američko-jadranske povelje (A5), kao i državama sa statusom posmatrača – Srbiji, Kosovu i Sloveniji", saopšteno je ranije iz Vlade.

XS
SM
MD
LG