Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Gruziji počele vojne vežbe sa SAD


Gruzija i SAD pokrenule su u nedelju najveću zajedničku vojnu vežbu, kao znak američke podrške toj zemlji koja ima zategnute odnose s Rusijom.

Vojna vežba je počela uoči dolaska u Gruziju američkog potpredsednika Majka Pensa koji će vlastima ponoviti podršku Vašingtona i želju da se ta zemlja pridruži NATO-u.

Pens u nedelju u Estoniji počinje posetu baltičkim zemljama, da bu ih uverio da su bezbedne, što će potom učiniti i u Gruziji i Crnoj Gori.

U zajedničkim vojnim vežbama učestvuje 800 gruzijskih i 1.600 američkih vojnika. Manevri "Plemeniti partner 2017." ( Noble Partner) će trajati do 12. avgusta. Očekuje se učešće i 400 vojnika iz Jermenije, Nemačke, Slovenije, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.

To su najveće američko-gruzijske vojne vežbe od kratkog rata izmedju Gruzije i Rusije 2008. godine. Moskva i Tbilisi od nemaju diplomatske odnose.

Gruzija i Rusija vodile su kratak rat u avgustu 2008. oko gruzijskih otcepljenih regiona Abhazije i Južne Osetije. Taj rat je Gruzija izgubila, a Abhazija i Južna Osetija proglasile su nezavisnost.

XS
SM
MD
LG