Dostupni linkovi

Kremlj proglasio RSE i VOA stranim agentima


Duma bi mogla ovog tjedna podnijeti prijedlog zakona kojim bi se spriječilo da mediji imenovani stranim agentima ulaze u Donji dom parlamenta
Duma bi mogla ovog tjedna podnijeti prijedlog zakona kojim bi se spriječilo da mediji imenovani stranim agentima ulaze u Donji dom parlamenta

Rusko Ministarstvo pravosuđa proglasilo je Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda, Glas Amerike, te nekoliko pridruženih medijskih servisa "stranim agentima", po novom zakonu koji su kritizirale i zapadne vlade i organizacije za slobodu medija.

U saopćenju na web stranici Ministarstva pravosuđa stoji da su Radio Slobodna Evropa, Glas Amerike, televizijski kanal Current Time (Aktualne teme), potom Tatar-Baškirski servis RSE, Sibir Reality, Ideal Reality, Faktograf, Kavkaz Reality i Krim Reality, "strani masovni mediji koji funkcioniraju kao strani agenti".

Rusko ministarstvo nije specificiralo nikakve restrikcije s kojima bi se ovi mediji mogli suočiti, ali je istaknulo da bi mogli biti podvrgnuti detaljnim zahtjevima o financijskom poslovanju, te da ono što se objavljuje smatra izvorom stranog agenta.

Ruski zakon kojim vlada može odrediti bilo koju stranu medijsku organizaciju kao "stranog agenta“ brzo je prošao kroz parlament i potpisao ga je predsjednik Vladimir Putin 25. novembra.

Predsjednik RSE Thomas Kent izjavio je da je kompanija svjesna objave Ministarstva pravde, ali "nije dobila nikakve detalje o tome što ova oznaka može značiti za programske sadržaje".

"Radio Slobodna Europa/Radio Sloboda je medijska organizacija koja se bavi profesionalnim vijestima o Rusiji i drugim zemljama i ostajemo predani točnom i sveobuhvatnom novinarstvu", kazao je Kent.

Kent: RSE primio k znanju odluku ruskih vlasti o 'stranim agentima'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Ruski dužnosnici izjavili su kako je zakon "istovjetan odgovor" nakon što je državna televizija Russia Today, koju su američke vlasti optužile za širenje propagande, trebala registrirati svoju američku operativnu jedinicu prema Zakonu o registriranju stranih agenata u SAD (FARA).

Američki dužnosnici kažu da se ne radi o istovjetnom odgovoru, naglašavajući da su američki i ruski zakoni drugačiji i da Rusija koristi zakon o "stranim agentima" kako bi ušutkala disidente i obeshrabrila slobodnu razmjenu ideja.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je juče kako se medijskim organizacijama koje su imenovane "stranim agentima" neće oduzeti akreditacija, te će moći "nastaviti novinarski rad u Rusiji mirno i bez ikakvih prepreka".

Međutim, očekuje se kako će državna Duma ovog tjedna podnijeti prijedlog zakona kojim bi se spriječilo da američki mediji koji su imenovani stranim agentima ulaze u Donji dom parlamenta. Jedan poslanik u Vijeću Federacije izjavio je kako će i ovaj dom slično postupiti. U oba doma parlamenta većinu ima Putinova Jedinstvena Rusija koja radi ono što traži Kremlj.

Evropska unija je ocijenila kako je aktualni ruski zakon "suprotan obavezama Rusije o zaštiti ljudskih prava", te ga je nazvala "prijetnjom slobodnim i neovisnim medijima i pristupu informacijama".
Human Rights Watch osudio je ruski zakon kao "napad na slobodu medija" i istaknuo da je politički motiviran kako bi se utišali glasovi onih koje ruski narod ne bi smio čuti.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG