Dostupni linkovi

'Rusija danas' registrovana u SAD kao 'strani agent'


“Rusija danas Amerika” (RT Amerika), kao podružnica ove ruske televizije u SAD, registovana je u američkom Stejt department kao “strani agent”, izjavio je glavni urednik ovog medija, javlja Rojters.

Optužbe američkih obaveštajni službi da se Rusija mešala u predsedničke izbore u SAD prošle godine u korist kandidata republikanaca Donalda Trampa, dodatni je pritisak na RT Amerika.

Tviter je saopštio u oktobru da neće više dopuštati oglašavanje RT i drugih medijskih kuća koje podržava Kremlj, navodeći obaveštajne podatake da se ova televizijska kuća mešala u izbore.

Moskva je u više navrata negirala ove navode ukazujući da potezi prema RT nisu “prijateljski”.

Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da se od RT zahteva, prema Aktu o registrovanju stranih agenata (FARA), što znači da se od ruske TV stanice traži da obelodani informacije o finansijskom poslovanju.

“Između krivičnog slučaja i registracije, odabrali smo ovo drugo. Čestitamo na američkoj slobodi govora i svima onima koji još veruju u nju”, napisala je glavna urednica RT Margarita Simonjan na Tviteru.

Ministarstvo pravde SAD nije odgovorilo na poziv Rojtersa za komentar ili da potvrdi registraciju.

Prema FARA dokumentu, strane vlade, političke partije, lobisti i agencije za javne odnose koje angažuju u SAD moraju da se registruju. Ovaj dokument je usvojen 1938. u cilju borbe protiv nacističke propaganda uoči Drugog svetskog rata.

Strane medijske kuće, čiji su osnivači vlade, uključujući list “Čajna dejli” (China Daily), registrovane su u SAD prema ovom aktu.

Ruski parlament je upozorio u petak da pojedini američki i drugi strani mediji takođe mogu biti proglašeni “stranim agentima” kao odgovor na potez američki vlasti prema RT, te da se zatraži da obelodane sve detalje finansiranja i poslovanja.

Radio Slobodna Evropa, koju finansira američki Kongres, nemački Dojče Vele, te CNN, mogu se naći na udaru recipročnih mera, kazao je visoki zvaničnik ruske Dume, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG