Dostupni linkovi

Putin potpisao zakon: Strani mediji mogu da budu 'strani agenti'


"Ostajemo posvećeni novinarskom radu u interesu pružanja tačnih i objektivnih vesti", rekao je predsednik RSE, Tomas Kent
"Ostajemo posvećeni novinarskom radu u interesu pružanja tačnih i objektivnih vesti", rekao je predsednik RSE, Tomas Kent

Predsednik Rusije, Vladimir Putin potpisao je u subotu zakon koji omogućava označavanje medija kao "stranih agenata", što je objašenjeno kao reakcija na obavezu ruske televizijske kuće Russia Today da se tako registruje u SAD.

Zakon, koji je donji dom parlamenta usvojio sredinom meseca a gornji ove nedelje, objavljen je na zvaničnom sajtu sa pravnim dokumentima i stupa na snagu odmah.

Prema zakonu, svi strani mediji koji rade u Rusiji mogli bi biti označeni kao "strani agenti" na osnovu odluke ministarstva pravde.

Predviđa se obaveza entiteta da vlastima daju informacije o svojoj finansijskoj situaciji i da u svim svojim dokumentima naznače da su "strani agenti".

Formalno, novi tekst samo proširuje zakon iz 2012, koji se do sada odnosio samo na nevladine organizacije.

Kao prve potencijalne mete novog zakona pominju se radio stanice Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa/Radio sloboda, koje finansira američki Kongres.

"U ovom trenutku ne možemo spekulisati o efektima novog zakona, jer nijedna novinska organizacija još nije bila označena 'stranim agentom', a ograničenja koja se odnose na takve 'agente' nisu objavljena", izjavio je predsednik Radija Slobodna Evropa Tomas Kent.

"Ostajemo posvećeni nastavku novinarskog rada u interesu pružanja tačnih i objektivnih vesti našoj publici na ruskom govornom području", rekao je Kent.

Džon Lensing, direktor Odbora guvernera za međunarodno emitovanje (BBG), izjavio je da „karakterisanje takvog poteza Rusije kao reciprocitetne mere poteza SAD, predstavlja iskrivljivanje realnosti“.

„Ruski mediji, Uključujući Russia today i Sputnik, slobodni su da rade unutar SAD i mogu biti, i jesu, prenošeni preko kablovskih TV i FM radio emitera“, dodao je Lansing.

„Istovremeno, mediji SAD koji se emituju međunarodno, uključujući Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa, proterani su sa TV i radio stanica u Rusiji“.

On je dodao i da su „naši novinari na terenu izloženi maltretiranju od strane ruskih vlasti i suočavaju se sa brojnim restrikcijama u svom poslu“.

EU: Ruski zakon o medijima pretnja za slobodu izražavanja

Ruski zakon koji omogućava označavanje medija kao "stranih agenata" predstavlja pretnju za slobodne i nezavisne medije", ocenila je Evropska unija (EU).

"Zakon koji je suprotan obavezama Rusije prema poštovanju ljudskih prava, predstavlja dodatnu pretnju za slobodne i nezavisne medije kao i za pristup informacijama", navodi se u saopštenju.

EU je dodala da zakon predstavlja "pokušaj smanjenja prostora za nezavisni glas u Rusiji".

Zakon su kritikovale i organizacije Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) i Amnesti internešenel (Amnesty International).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG