Dostupni linkovi

Vanredna vijest

HRW: Ruski zakon o medijima krši slobodu izražavanja


Ilustrativna fotografija

Ruski zakon koji dozvoljava da se mediji klasifikuju kao "strani agenti" predstavlja "napad" na slobodu medija, navela je danas organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch, HRW), istovremeno ocenivši kao "nesrećna" ograničenja koje su SAD uvele ruskoj televiziji RT, prenosi Beta.

Zakon, usvojen u donjem domu parlamenta, Dumi, omogućava da se svi strani mediji koji rade u Rusiji podvedu pod takvu odrednicu. On još treba da bude usvojen u gornjem domu, Savetu Federacije, i da ga potpiše predsednik Vladimir Putin.

Mera predstavlja odgovor na registrovanje medijske kuće RT kao "stranog agenta" u SAD.

"Nesrećna odluka američke vlade da registruje (RT kao stranog agenta) dala je Kremlju izgovor da odgovori i to je učinjeno otvorenim napadom vlasti na slobodu medija. Nažalost, probleme neće imati samo strani mediji, već će, što je još gore, neopravdano ograničiti ruskim građanima pristup informacijama i idejama", navodi se u saopštenju HRW.

Prema HRW, zakon je skrojen tako da bude "selektivan i politički primenjivan da bi se ućutkali glasovi koje Rusi ne treba da čuju".

Ruski zakon, koji su kritikovali i Berlin i NVO Amnesti internešenel, zahteva da obuhvaćeni entiteti predaju podatke o svojim finansijama i da se u dokumentima predstavljaju kao "strani agenti".

Veruje se da će se na meti zakona prve naći radio stanice Glas Amerike i Slobodna Evropa, koje finansira američki Kongres.

Američki mabasador u Moskvi Džon Hantsmen je prilikom posete prostorijama Radija Slobodna Evropa u Moskvi danas rekao da ruski zakon "nije recipročan" i da je otišao mnogo dalje od obaveza nametnutih RT-u.

On je naveo da će SAD pratiti rad ruskog parlamenta u vezi sa zakonom i izrazio zabrinutost.

XS
SM
MD
LG