Dostupni linkovi

Slobodna Evropa, VOA, CNN i DW biće 'strani agenti' u Moskvi


Ilustracija
Ilustracija

Savjet Federacije, gornji dom ruskog parlamenta usvojio je prijedlog zakona prema kojem će strani mediji morati da se registruju kao "strani agenti".

Zakon je usvojen jednoglasno i sada ide na potpis Vladimiru Putinu.

Među medijima koji će se naći na udaru je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zakon prema kojem će strani mediji i organizacije koje se finasiraju iz vana morati da se registruju kao "strani agenti" usvojen je jednoglasno u gornjem domu ruskog parlameta sa 154 za, niti jednim protiv i jednim uzdržanim.

Predsjednica Savjeta Federacije Valentina Matvijenko rekla je da su mjere usvojene nakon što su ruski zakonodavci razmotrili krititike predsjedničkog Savjeta za ljudska prava, koji je imao primjedbi na zakon i apelovao na njih da ga vrate Dumi na doradu.

RSE među nekoliko medijskih organizacija koje su ruske vlasti obavijestile da bi mogli biti označeni kao strani agenti
RSE među nekoliko medijskih organizacija koje su ruske vlasti obavijestile da bi mogli biti označeni kao strani agenti

No novo zakonodavstvo je prethodno jednoglasno prošlo tri čitanja u državnoj Dumi 15. novembra. Par sati kasnije Miinistarstvo pravde poslalo je nekoliko upozorenja različitim informativnim servisima RSE na ruskom jeziku.

U pismima nije konkretno navedeno sa kakvim se potencijalno restrikcijama može suočiti, ali su zakonodavci poručili da mediji mogu biti subjekat detaljnog finansijskog ispitivanja kao i zahtjeva da materijal koji ti mediji budu objavljivali nosi oznaku da dolazi od stranog agenta.

RSE je među nekoliko medijskih organizacija koje su ruske vlasti obavijestile da bi mogli biti označeni kao strani agenti. Na listi su Glas Amerike (VOA), CNN i njemački međunarodini emiter Deutcsche Welle (DW).

Međunarodna organizacija koja se bavi ljudskim pravima, Amnesty International (AI) rekla je da će ovaj zakon predstavljati ozbiljan udarac medijskim slobodama u Rusiji, iako su zvaničnici te zemlje rekli da se neće primjenjivati na domaće medije.

Russia Today
Russia Today

Zvanična Moskva kaže da se radi o „proprocionalnom odgovoru“ na ono što su opisali kao "pritisak" kojem su u Sjedinjenim Državama izloženi ruski mediji, konkretno Russia Today America (RT) i Sputnik, koje je Vašington takođe okarakterisao kao “strane agente”.

Američko ministarstvo pravde (DOJ) zahtijevalo je da se RT i Sputnjik registruju kao strani agenti nakon što su američke obavještajne službe u januaru saopštile da su utvrdile da su ove dvije medijske kuće širile dezinforamcije kao dio napora ruske vlade da utiču na predsjedničke izbore 2016.

RT, čiji je osnivač ruska država, je 13. novembra registrovan u SAD u skadu sa decenijama starim američkim zakonom o registraciji stranih agenata (Foreign Agents Registration Act).

U saopštenju od 15 . novembra kada je zakon prošao u donjem domu ruskog parlamenta Dumi, RSE je u saopštenju naveo da “situacija kada su u pitanju ruski mediji u SAD i američki u Rusiji ostaje značajno neravnopravna”.

“RT i Sputnik mogu da distrbuiraju svoje sadržaje slobodno u SAD dok je RSE izgubio svoje emitere u Rusiji zbog administrativnog pritiska, i nema pristup kablovskim mrežama,” saopšteno je.

Podsjetivši moskovski biro RSE i VOA 17. novembra, novi američki ambasador u Rusiji Jon Huntsman je rekao da je ruska legislativa “velika briga” za SAD i da je "princip slobode medija u bilo kojem slobodnom društvu i demokratiji apsolutno ključan za napredak i dobrobit društva”.

Predstavnik ruskog predsjednika je već nakon usvajanja zakona u Dumi najavio da će Vladimir Putin potpisati taj zakon.

Odluku o tome koji mediji će biti klasifikovani kao strani agenti donijet će rusko ministarstvo pravde.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG