Dostupni linkovi

Marković i Đukanović, sukob ili taktika?


Drugačije pozicije o slobodi medija: Milo Đukanović i Duško Marković
Drugačije pozicije o slobodi medija: Milo Đukanović i Duško Marković

Napad na novinarku Oliveru Lakić, osim što je izazvao oštre reakcije i nikada veću pažnju međunarodne javnosti, čini se da je na površinu izveo i različite poglede aktuelnog premijera Duška Markovića i bivšeg prvog čovjeka Vlade, a budućeg predsjednika države Mila Đukanovića u vezi sa pitanjem slobode medija u Crnoj Gori.

Sloboda medija u Crnoj Gori u fokus međunarodne zajednice došla je nakon oružanog napada i ranjavanja novinarke „Vijesti“ Olivere Lakić 8. maja u Podgorici.

Najviši evropski i američki zvaničnici od crnogorskih vlasti zatražili su, osim efikasnog otkrivanja napadača i nalogodavaca, i stvaranje ambijenta za slobodan i nesmetan rad novinara koji istražuju slučajeve organizovanog kriminala i korupcije.

Komesar EU Johanes Han zatražio je od vlasti u Podgorici da obezbijedi atmosferu slobode, bez prijetnji, gdje svako može reći ono što želi.

Poslednjih nekoliko dana su premijer Duško Marković i bivši premijer Milo Đukanović vrlo oprečno govorili o slobodi medija kao jednom od glavnih uslova za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

Han: Napad na Lakić neprihvatljiv
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Naime, nakon razgovora sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana 17.maja u Sofiji, premijer Marković je saopštio da je napad na novinarku Lakić najveća šteta nanijeta Crnoj Gori u posljednjih trideset godina.

Marković je na konferenciji za novinare rekao da je spreman da unutar Crne Gore počne dijalog prije svega sa medijima kako bi izgradili ambijent za slobodan rad novinara:

„To je šteta koja je za Crnu Goru išla brže od svjetlosti i ja sam kancelarki Merkel rekao da ću kao predsjednik Vlade uraditi sve da pronađemo i izvršioca ali isto tako i nalogodavca. Ovo je težak trenutak za novinarku Lakić ali isto tako težak momenat za državu Crnu Goru i njene demokratske institucije. Na ovom slučaju svi polažemo ispit i zato pozivam vas iz medija da ne budemo sa dvije strane linije nego da i na ovom pitanju i na analizi ovog događaja zajedno radimo. Ovo se desilo u jednom pozitivnom trenutku za Crnu Goru i da nam neko ovo sada uradi. To zahtijeva ozbiljnu analizu da se utvrdi čije interes da se ovo dogodi. Mi ćemo za to zatražiti podršku i razumijevanje svih medija čiji je ovo interes.“

Istovremeno, bivši premijer Milo Đukanović koji je ranije kazao da su Vijesti koje pišu o poslovima njegove porodice - fašistički medij, prije dva dana je TV Vijesti kazao da „da nikada ni jednu izjavu ne daje nepromišljeno, i da kada je tako teška, treba da bude opominjuća za onoga na koga se odnosi“, izrazivši spremnost da o tome razgovara.

"Naravno uvijek sam raspoložen, ne sada, nego pred kamerama i sa bilo kim da napravimo tu analizu, i da vidimo da li sam ja to nešto previdio ili je riječ o ovakvoj uređivačkoj politici. Ako je to, onda mislim da je kvalifikacija na mjestu, i kvalifikacija upućena onima, koji bi trebali malo da se preispitaju u odnosu na svoju uređivačku politiku“, rekao je Đukanović.

Politički analitičar Zlatko Vujović za Radio Slobodna Evropa kaže da je teško procijeniti šta je razlog za disonantne tonove u izjama Markovića i Đukanovića o medijskim slobodama i napadima na novinare u Crnoj Gori.

Moguća taktička igra: Zlatko Vujović
Moguća taktička igra: Zlatko Vujović

„Oko ovoga pitanja oni jesu disonantni, ali teško je dati procjenu da li to govori o nekom dubljem poremećaju unutar DPS-a, iako se o tome sve intezivnije špekuliše u javnosti. Možda je ovo na neki način i dio taktičkih igara vladajuće koalicije. To bi mogla biti igra u kojoj će se Marković pokazati kao konstruktivniji fatkor u priči o medijskim slobodama, jer je njegova Vlada prilično zavisna od međunarodnog faktora u smislu podrške i pomoći, dok će Đukanović igrati čvršću ulogu u odnosima prema zapadu.“

U javnosti se ne govori samo o razlikama u pogledima na medijske slobode dvije ključne političke figure u zemlji.

Opozicija tvrdi da postoji sukob Markovića i Đukanovića unutar vladajuće Demokratske partije socijalista.

Ali obojica demantuju te navode.

"Ja ne vidim mogućnost da se tako nešto desi. Sa Đukanovićem sam svih ovih godina politički veoma snažno sarađivao. Ono što je karakteristično i za mene i za njega, u partiji nemamo komprimisa sa onima koji nemaju kvalitet, koji nemaju potencijal, pa su možda ti ljudi skloni raznim spekluacijama ” kazao je Marković u intervjuu Vijestima iz januara ove godine.

I Đukanović negira da postoje sukobi u DPS-u:

„Sjetićete se tih priča od 90-tih godina, kako je tu aktuelan neki raskol. Nekada je to bilo sa Svetozarom Marovićem, nekada sa Milicom Pejanović Đurišić itd. Kao što vidite tu se zaista ništa nije promijenilo, ta ekipa je sačuvala odnose i uvijek je znala da svoje odnose stavi u funkciju onog što je važnije, a to je stranački interes. Mislim da se te teme uvijek potenciraju u predizbornoj kampanji i da to bjelodano govori da je opozicija bez argumenata. Nema ništa od toga. Kao što vidite vrlo jedinstveno radimo“, kazao je Đukanović.

Podsjetimo, Milica Pejanović Đurišić, bivša ministarka odbrane, slovila je kao mogući kandidat DPS za mjesto predsjednika Crne Gore, a nedavno je odlučeno da bude ambasadorka Crne Gore pri UN.

A Svetozar Marović koji je osuđen na skoro četiri godine zatvora nakon priznanja da je bio na čelu organizovane kriminalne grupe koja je Budvi nanijela višemilionsku štetu, nalazi se u Beogradu, navodno na liječenju i tako izbjegava izdržavanje zatvorske kazne u domovini.

Inače, u nedjelju 20. maja će na Cetinju biti održana inauguracija novoizabranog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Upravo zbog njegovih zapaljivih izjava o medijima, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović je u otvorenom pismu pozvao ambasadore EU da u nedjelju ne idu na inauguraciju. Đukanović je u reagovanju kazao da je Abazović „potošna roba u rukama medijskih tajkuna“

Kako saznaje portal Antena M, po želji Đukanovića, na inauguraciji neće biti gostiju sa strane, već će prisustvovati diplomate te predstavnici crnogorskih institucija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG