Dostupni linkovi

Dezir: Ugrožena sloboda medija ugrožava i demokratiju u regionu


Naslovna strana crnogorskih "Vijesti" sa fotografijom ranjene novinarke Olivere Lakić
Naslovna strana crnogorskih "Vijesti" sa fotografijom ranjene novinarke Olivere Lakić

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir (Harlem Desir) izjavio je danas da je sloboda medija u Jugoistočnoj Evropi napadnuta, što znači da su zbog toga ugrožene i demokratije u zemljama tog regiona.

Na otvaranju OEBS-ove medijske konferencije u Strugi u Makedoniji, Dezir je podsetio da je slobodno novinarstvo "osnova jake demokratije", a da je uprkos tome pre samo dva dana u Podgorici ranjena novinarka Olivera Lakić zbog posla kojim se bavi.

Napad na novinarku Oliveru Lakić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00



On je izrazio solidarnost sa njom, navodeći da je posetio u bolnici u Podgorici.

"Ona je veoma hrabra novinarka i ovo nije prvi put da je napadnuta. Još 2011. godine prebijena je, a sve to zbog korupcije, kriminala i tema kojima se bavila. Ovo i svaki napad na novinare je napad i na demokratiju", rekao je Dezir.

On je ocenio da se u regionu Jugoistočne Evrope situacija na medijskoj sceni pogoršala, da novinari trpe nasilje, kako fizičko, tako i pretnje i zastrašivanja, te da to nije prihvatljivo, posebno zato što "zločini ostaju nekažnjeni".

"Nije prihvatljivo da posle toliko napada počinioci i oni koji stoje iza njih, još nisu identifikovani i privedeni pravdi", kazao je Dezir i podsetio na još neke slučajeve, poput ubistva novinara Slavka Ćuruvije u Beogradu, čije ubice još nisu otkrivene.

Protest novinara u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Kako je kazao, učesnici dvodnevne konferencije u Strugi poslaće i zajedničku poruku solidarnosti za ranjenu novinarku Lakić, sa posebnim naglaskom da "nekažnjivost nije prihvatljiva" i da istraga o tom napadu treba da bude efikasna i brza.

On je ocenio i da vlasti u regionu ne shvataju ozbiljno pretnje koje novinari i mediji trpe gotovo svakodnevno.

Prema njegovim rečima, nisu u pitanju samo pretnje i fizički napadi, već su na snazi i druge vrste pritisaka, poput ekonomskih, političkih i pravnih, koji služe da bi ućutkali novinare.

Sloboda medija kao "institucije demokratije", ugrožena je globalno, upozorio je Dezir, i kazao da se to može videti u nekim od "najnaprednijih demokratija na svetu".

Apelovao je na medije u regionu da ostanu kritični, jer je to njihova najvažnija uloga.

OEBS-ovu medijsku konferenciju za Jugoistočnu Evropu, organizuje u Strugi u Makedoniji 10. i 11. maja predstavnik OEBS za slobodu medija u saradnji sa šest misija iz regiona.

XS
SM
MD
LG