Dostupni linkovi

U Podgorici ranjena novinarka 'Vijesti'


Napad na novinarku Oliveru Lakić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Napad na novinarku Oliveru Lakić

Novinarka "Vijesti" Olivera Lakić ranjena je u utorak uveče, 8. maja, ispred njenog stana na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

Lakić je upucana u nogu, zadobila je prostrijelnu ranu desne potkoljenice i van životne opasnosti je.

Prema nezvaničnim saznanjima, jedan muškarac je prišao Oliveri Lakić kada je prilazila ulazu zgrade u kojoj živi i pucao joj u nogu, a viđena su još dva muškarca kako bježe.

Predsjednik Vlade Crne Gore najoštrije je osudio napad na novinarku "Vijesti":

"Najoštrije osuđujem brutalan napad na novinarku ND 'Vijesti' Oliveru Lakić", saopštio je večeras ministar policije Mevludin Nuhodžić i dodao da je lično zgrožen činjenicom da se neko usudio da na ovako kukavički način izvrši nasilje nad jednom ženom.

"Uprava policije - Ministarstvo unutrašnjih poslova, učiniće sve da se istraže motivi i pronađu i procesuiraju izvršioci. Uvjeravam vas da Vlada, Ministarstvo i ja lično ostajemo privrženi zaštiti slobode medija i bezbjednosti novinara kao jedne od najvažnijih vrijednosti svakog demokratskog društva”, naveo je Nuhodžić.

Na mjestu pucnjave gdje forezenčari uzimaju tragove došao je i V.D. direktora Uprave policije Vesko Damjanović, koji je kazao da osuđuje napad na novinarku i saopštio da je interes policije da rasvijetli svako krivično djelo. On je potvrdio da je policija odmah blokirala lice mjesta i cijeli grad.

"Osuđujem ovakav akt i učinićemo sve da otkrijemo počinioce. Istraga je u toku, upoznato je tužilaštvo, prikupljamo saznanja", kazao je Damjanović i dodao da su u kontaktu i sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i građanima.

Olivera Lakić
Olivera Lakić

Glavni urednik "Vijesti" Mihajlo Jovović izjavio je da policija nije riješila ni dosadašnje napade na novinare niti ispitala ono o čemu je Lakić pisala. "Nemam riječi dokle više, do kad će više ovo da se dešava u ovoj našoj divnoj Crnoj Gori? Nijedan napad na nju nije riješen. Mnoge priče koje napisala a koje ukazuju na kriminal nijesu uopšte istražene. Dokle ćemo mi da strepimo od ovakvih kukavica", kazao je glavni i odgovorni urednik "Vijesti" Mihailo Jovović.

Lakić je u Kliničkom centru Crne Gore, a dežurni doktor Aleksadnar Vulić je potvrdio da nije životno ugrožena te da će biti zadržana u Centru za vaskularnu hirurgiju.

Povodom napada na novinarku Lakić na Twitteru se oglasila ambasada Sjedinjenih Država u Crnoj Gori:

Napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić je vrlo zabrinjavajući, ocijenio je šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

Predsjednik Komisije za istrage napada na novinare Nikola Marković, saopštio je da je užasnut činjenicom da je novinarka Olivera Lakić ranjena i dodao da najoštrije osuđuje taj "zločinački akt".

"Atmosfera straha, ogorman pritisak na medije i nedostatak političke volje i profesionalne sposobnosti nadležnih, rezultirala je pucnjima u Oliveru Lakić", naveo je Marković u saopštenju.

Okupljenima Ispred Kliničkog centra Crne Gore pridružio se i vrhovni državni tužilac Ivica Stanković koji je rekao da Tužilaštvo sa policijom preduzima sve da se otkriju pocinioci ovog krivičnog djela

Novinari, građanski aktivisti i građani najavili su protest za srijedu ispred zgrade Vlade Crne Gore zbog napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić.

Novinarka "Vijesti" je već napadana ispred svog stana prije šest godina, za šta je osudjen Ivan Bušković, ali nalogodavci nikad nijesu otkriveni. Lakić je i ranije primala prijetnje, a dvije godine i sedam mjeseci je imala policijsko obezbjeđenje. Olivera Lakić se, između ostalog, bavi temama koje se tiču organizovanog kriminala.

Osuđujemo šokantan napad na novinarku Oliveru Lakić i očekujemo da vlasti brzo reaguju, saopštili su večeras "Reporteri bez granica".

"Olivera Lakić je napadnuta ponovo. Prvi put je to bilo nakon serije tekstova o švercu cigareta koji su sponzorisali najuticajniji političari u zemlji", objavljeno je na zvaničnom Tviter profilu "Reportera bez granica".

Za napad na novinarku Lakić u Media centru smatraju najodgovornijima novoizabranog predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića.

"Za klimu u kojoj su ubistva i pokušaji ubistva novinara postali uobičajena situacija najodgovorniji je novoizabrani predsjednik Crne Gore koji medije koji rade svoj posao naziva fašističkim. U takvom mediju radi Olivera Lakić i drugi koji su godinama meta konstantnih napada u kojima im je ugrožen život. Đukanović i Marković su odgovori zato što se preko kontrolisanih medija bliskih njima, od kojih su neki uvezeni iz okruženja, svakodnevno brutalnim kvalifikacijama i neistinama napadaju svi koji imaju hrabrosti da kritikuju rad vlasti” ističu iz Media centra.

Gotovo sve partije opozicije osudile su napad na Oliveru Lakic ocjenjujuci ga uglavnom kao "mafijašku opomenu", koja ima za cilj da ućutka novinara istraživača.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG