Dostupni linkovi

Malim preduzećima na Kosovu preti opasnost od gašenja


Priština
Priština

Armend Gaši (Gashi) iz Prizrena od 1995. godine vodi porodični biznis pod nazivom "Vali group" koja se bavi proizvodnjom finog građevinskog materijala, boja, lepkova, itd.

Njegovo poslovanje je međutim ugroženo zbog pandemije korona virusa.

On zapošljava oko 20 radnika i do sada je od Vlade Kosova dobio pomoć samo u vidu subvencija za isplatu jedne plate radnicima u visini od 170 eura po radniku.

"Ne čekamo milost od Vlade ali bi nam mnogo značilo da nam pomognu da prevaziđemo pandemiju. Ove poslednje mere su posebno doprinele padu prodaje, naglo je opao posao", kaže Gaši za Radio Slobodna Evropa (RSE).

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

A Saša Sekulić iz Gračanice kod Prištine bavi se proizvodnjom ratluka i žele bombona. Aplicirao je za pomoć koju je Vlada Kosova predvidela za male preduzetnike na Kosovu ali nikakav odgovor nije dobio.

Borba za preživljavanje

Do početka pandemije korona virusa imao je šest zaposlenih radnika, dva su otišla na prinudni odmor, a četvoro rade sedam dana u mesecu jer je potražnja za njegovim proizvodima opala.

"Održavamo tu proizvodnju, ali kako stvari stoje mislim da će mnogi, ne samo ja, biti prinuđeni da potpuno ili na određeno vreme prestanu sa radom. Mislim da ćemo biti u tako teškoj situaciji da će biti borba za preživljavanje", kaže Sekulić.

Krajem marta, Vlada bivšeg premijera Aljbina Kurtija usvojila je hitan paket fiskalnih mera vredan oko 180 miliona evra u cilju ekonomskog oporavka u vreme pandemije.

Paket, pored ostalog, predviđa pomoć malim privrednicima u vidu subvencija za isplatu plata radnicima, te pokrivanje troškova za kiriju do 50 posto vrednosti i pokrivanje doprinosa za penzije, sve to za period od dva meseca.

Usled nedostatka finansijskih sredstava, isplata plate je izvršena samo za jedan mesec (april), dok finansijska pomoć za kiriju nije uopšte isplaćena.

Dalja isplata paketa zavisi od usvajanja rebalansa budžeta, a koji je u skupštinskoj proceduri nakon usvajanja u prvom čitanju.

Najviše pogođena mala i srednja preduzeća u privatnom sektoru

Rebalans budžeta predviđa oko 385 miliona eura za sprovođenje paketa, ali i za obnovu privrede.

Pri Poreskoj upravi Kosova javilo se 200 hiljada radnika različitih kompanija na Kosovu za kompezaciju plata, a za pomoć u isplati kirije javilo se preko 15 hiljada privrednika.

Stručnjak iz oblasti ekonomije Safet Grdžaljiu (Gërxhaliu) u izjavi za RSE navodi da su pandemijom korona virusa najviše pogođena mala i srednja preduzeća u privatnom sektoru, te dodaje da im je hitno potrebna pomoć Vlade.

"U suprotnom suočićemo se sa velikim izazovima, imaćemo zatvaranje preduzeća, imaćemo veliki broj nezaposlenih a socijalni mir je neminovan za budućnost Kosova", objašnjava Grdžaljiu.

'Pandemija' otkaza
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00

On ističe i da je Kosovo još uvek u prvoj početnoj fazi kada je u pitanju ekonomski oporavak u vreme pandemije.

"Dok su ostale države regiona a i šire u trećoj ili četvrtoj etapi kada je u pitanju podrška privatnom sketoru, mi smo i dalje na početku", podvlači Grdžaljiu.

Potrebna podrška države

Iz udruženja Poslovna komora Kosova ukazuju da su se mnoga mala preduzeća na Kosovu suočila sa poteškoćama u radu zbog pandemije korona virusa.

Navode i da je Kosovo jedina zemlja u regionu koja još uvek nije uspela da dovrši sprovođenje fiskalnog paketa pomoći tokom pandemije, niti da obezbedi paket za ekonomski oporavak, pa su preduzeća i dalje bez direktne podrške Vlade.

"Preduzećima je sada, više nego ikada ranije, potrebna ispružena ruka države da bi opstala, zadržala radnike i održala stabilnost poslovanja", navode u pismenoj izjavi iz ovog udruženja. Oni ističu važnost dodele sredstava iz fonda za kreditne grantove koja bi malim preduzećima omogućila zajam i stvorila mogućnost za prevazilaženje "ove teške situacije u kojoj se moraju sačuvati radna mesta".

Vlada Kosova je inače od 6. jula počela da sprovodi nove mere u cilju suzbijanja i širenja korona virusa, a na rad privrednika najviše utiče ograničeno kretanje građana u pojedinim gradovima, uključujući i Prištinu, te odluka da svi ugostiteljski objekti moraju da budu zatvoreni u periodu od 21 časa naveče do 5 sati ujutru.

U međuvremenu rad ugostiteljskih objekata je dozvoljen samo onima koji pružaju usluge "na otvorenom" i usluge "za poneti".

Iz Privredne komore Kosova smatraju da je potrebno oko 600 miliona eura kako bi se nadoknadila ekonomska šteta koja je naneta usled pandemije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG