Dostupni linkovi

Za državljanje BiH, Crne Gore i S. Makedonije obavezni PCR testovi pri ulasku na Kosovo


Vlada Kosova je na elektronskoj sednici 13. jula usvojila nove mere u cilju suzbijanja i širenja korona virusa, a prva tačka se odnosi na obavezno nošenje maski i održavanje fizičke distance od dva metara.

U cilju sprečavanja širenja virusa, Vlada Kosova je usvojila odluku kojom građani Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine moraju da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, kako bi ušli na teritoriju Kosova.

Međutim, ova odluka ne važi za osobe koje su u tranzitu kroz Kosovo.

“Odluka (Vlade) takođe obavezuje sve javne i privatne institucije da na pristupačnim mestima postave dezinfekciona sredstva za ruke i da obezbede maske koje će koristiti službenici unutar institucija, ali i posetioci”, navodi se u saopštenju iz Vlade Kosova.

Usvojena je i odluka o ograničenom kretanju građana u opštini Južna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce u period od 21:00 do 05:00 časova ujutru.

Prethodno je uvedeno ograničeno kretanje u istom vremenskom periodu i u opštini Priština, Prizren, Uroševac i Vučitrn, te u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Iz ove odluke se izuzimaju slučajevi koji imaju zdravstvene probleme, osobe koje brinu licima sa poteškoćama u kretanju, osobe kojima je potrebna pomoć u slučaju nasilja u porodici, te članove porodice koje je zadesio smrtni slučaj.

Takođe, Vlada Kosova je donela odluku o obustavljanju rada javnih i privatnih vrtića, a ukidaju se rekreativne kulturne i sportske aktivnosti.

“Svi tržni centri na teritoriji Republike Kosovo mogu da rade od 05:00 do 21:00, uz striktno poštovanje mera, nošenje maski i održavanje fizičke distance. Obustavljaju se svi verski obredi. Zabranjeno je okupljanje više od pet ljudi na javnim trgovima, parkovima i slično”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Institucije koje pružaju usluge obavezne su da redukuju broj osoblja, dok građani stariji od 65 godina i oni sa hroničnim oboljenjima mogu kretati u period od 05:00 do 10:00 ujutru i uveče od 18:00 do 21:00.

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti je nakon sastanka sa Odborom za upravljanje situacijom tokom pandemije i Savetom za nacionalnu bezbednost Kosova 12. jula, najavio strogu primenu mera za sprečavanje širenja virusa.

Prema poslednjim informacijama iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova registrovano još 216 novih slučajeva. Najveći broj novoobolelih osoba je zabeležen u Prištini, 115 slučajeva a ukupan broj inficiranih osoba se povećao na 4.931. Trenutno je aktivno 2.562 slučajeva, dok je od početka pandemije izlečeno 2.227 osoba.

Broj smrtnih slučajeva usled posledica COVID-19 povećao se na 103.

Kod preživjelih COVID-a 19 mogući neurološki i drugi simptomi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00

XS
SM
MD
LG