Dostupni linkovi

Na Kosovu još 216 novih slučajeva korona virusa


Kosovo
Kosovo

Na Kosovu je u nedelju (12. jul) registrovano još 216 novih slučajeva obolelih od COVID-19 od ukupno testiranih 493 uzorka uzetih sa Infektivne klinike i sa terena, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

Najveći broj novoobolelih osoba je zabeležen u Prištini, 115 slučajeva.

Ovo je novi rekord obolelih u roku od 24 časa dok se broj inficiranih osoba povećao na 4.931.

Od posledica korona virusa preminula je jedna osoba, a od početka epidemije su registrovana 102 smrtna slučaja.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je ponovo pozvao građane da se pridržavaju propisanih mera u cilju sprečavanja širenja virusa.

Premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah) je 12. jula u Prištini izjavio da za sada neće biti proglašeno vanredno stanje, ali je napomenuo da će se u narednom periodu vršiti strogo nadgledanje sprovođenja već postojećih mera koje je Vlada Kosova uvela u cilju sprečavanja širenja virusa.

Oni koji ne budu poštovali odluke Vlade Kosova biće kažnjeni, a sve institucije su u obavezi da obezbede dezinfekciona sredstva.

Zabranjena su javna okupljanja i verski obredi, a u opštinama sa velikim brojem obolelih zabranjeno je i kretanje u periodu od 21. sata uveče do 5 sati ujutru.

Takođe, svim ugostiteljskim objektima je zabranjen rad od 21. do 5 sati na celoj teritoriji Kosova, a u međuvremenu rad je dozvoljen samo onima koji pružaju usluge na otvorenom uz poštovanje distance od 1.5 metra između stolova, kao i usluge "za poneti".

Vlada Kosova je započela i reorganizaciju zdravstvenog sistema, radi se na obezbeđivanju dodatnih smeštajnih kapaciteta i testova.

Više sadržaja:

XS
SM
MD
LG