Dostupni linkovi

Evropski izazovi i odgovori


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Evropa se suočava sa nizom izazova povezanih sa migrantskim valom, kao što je jačanje krajnje desnih partija, širenje straha od islama i stvaranje populističkog fronta među vladama, pišu svetski mediji, ali neki od njih smatraju da bi partije centra trebalo da preuzmu inicijativu tako što će umesto imigracije, rase i muslimana, u fokus vratiti stvarne probleme koji ugrožavaju političku i ekonomsku stabilnost, kao što su korupcija, pranje novca i nelegalno bogaćenje elita.

Švedski izbori: Sve što treba da znate

Britanski Gardijan (The Guardian) navodi da istraživanje javnog mnjenja pokazuje da levičarska stranka švedskog premijera Stefan Levijena (Stefan Löfven), može ostati najveća u Švedskoj, kao što i jeste više od jednog veka.

"Ali, glavna partija centra desno, Umerena stranka, i njeni partneri suočavaju se sa izazovom desničarskih populističkih Švedskih demokrata, koji bi mogli da okončaju ravnotežu moći,“ tvrdi Gardijan i traži odgovor na pitanja koji su ključni problemi:

"Imigraciona kriza u Evropi u 2015., u kojoj je Švedska dobila 163.000 azilanata (najviše, po glavi stanovnika od bilo koje druge zemlje EU), dovela je imigraciju i integraciju na vrh političke agende... Švedsku takođe sve više uznemirava nasilje; nakon pucnjave i napada granatama, često u siromašnim područjima sa visokom koncentracijom imigranata, maskirani mladići su nedavno zapalili više od 80 automobila u Geteborgu i drugim gradovima na zapadnim obalama.“

Britanski dnevnik navodi i da druga ključna stavka politike krajnje desnice, o održavanju referenduma o tome da li Švedska treba da napusti EU, ima malo podrške među biračima.

Nemačka desnica podgrijava strah od "muslimana

"Da li Nemačka može preživeti islam?" pita se Metju Karničnik (Matthew Karnitschnig), glavni evropski dopisnik političkog portala Politiko (Politico), koji kaže da je to pitanje još jednom u centru pažnje te zemlje zbog nasilnih protesta koji su usledili nakon brutalnog ubistva Nemca, navodno od strane dve muslimanske izbeglice, kao i objavljivanje nove knjige pod naslovom "Neprijateljsko preuzimanje, kako Islam zaustavlja napredak i ugrožava društvo".

"Nema ničeg novog u takvim sukobima, ili čak o debati o islamu. Međutim, ono što je prošle sedmice otkriveno, jeste stepen do kojeg izbeglički priliv od 2015. godine nastavlja da dominira politikom zemlje i podržava krajnje desnu Alternativu za Nemačku (AfD),“ piše Karničnik i dodaje da bi po svim pravilima, Nemačka trebalo da slavi zlatno doba.

"Uprkos rastućem prosperitetu, nemačko društvo ključa zbog negativnih posledica odluke da se primi više od milion tražilaca azila u 2015. godini.“

Novinar Politica smatra i da iako Nemačka i dalje ostaje izuzetno sigurna zemlja po međunarodnim standardima (u prošloj godini je bilo skoro toliko ubistava u čitavoj Nemačkoj, 731, kao i u Čikagu), niz nasilnih zločina koje su počinile izbeglice uznemiruje naciju.

"S obzirom na veliki broj izbeglica i da većinu njih čine mladići, neizbežno je da će neki od njih počiniti zločine... Usred neonacističkih napada u Kemnicu, koalicija nemačke kancelarke Angele Merkel je uspela da preusmeri temu debate od nasilja izbeglica ka opasnosti od ekstremne desnice. Za sada. Ako su poslednjih nekoliko meseci neki indikator, takva taktika neće dugo trajati.“

Mađarsko-italijanski trojanski konj

Američka televizijska mreža CNN tvrdi da je sastanak mađarskog premijera Viktora Orbana i italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija bio kao prvi sastanak koji je dobro prošao.

"Odnos između dve krajnje desnice koji se sve više razvija mogao bi izgledati kao još jedna politička bromansa, ali bi se moglo ispostaviti da je to trojanski konj za lidere EU, koji su zabrinuti da će Bregzit pocepati posleratnu uniju.“

CNN navodi i da kako priča o francuskom "Fregzitu" ili "Negzitu" u Holandiji bledi u javnom diskursu, Evropskoj Uniji su verovatnija pretnja onih koji žele da promijeniti blok iznutra.

"Ono što je ovim strankama dugo nedostajalo, bilo je jedinstvo u kordinisanom delovanju u Evropskom parlamentu. Veza Orban-Salvini pokazuje da apetit za takvim jedinstvom raste... Bilateralna saradnja između sličnih stranaka, apatija birača i izborni sistem Evropskog parlamenta mogla bi da bude savršena oluja koja predaje Evropu populistima.“

Evropski nacionalisti napreduju

Izbori za Evropski parlament sledeće godine biće veliki test za populističke snage, ocenjuje Fajnanšel Tajms (Financial Times).

Sastanak Orbana i Salvinija bio je više od početka divnog prijateljstva. Antiimigranstko partnerstvo koje su formirali mađarski premijer i italijanski ministar unutrašnjih poslova je zapanjujuće jer može da formira seme nove koalicije, navodi se u tekstu.

"Teško je organizovati politički udar u Evropi. U sistemu postoji mnogo latentnosti. Izborna aritmetika Evropskog parlamenta onemogućava da bilo koja ili čak dve partijske grupe formiraju većinu. Međutim, ako nacionalisti budu dobro prošli na izborima naredne godine, oni mogu završiti u poziciji da uspostave nezvaničnu koaliciju."

Umerena levica je na putu da završi kao najveći gubitnik od svih, piše FT precizirajući da su se u Francuskoj i Holandiji, stranke umerene levice urušile na nedavnim izborima.

Ono što se može predvideti s velikim stepenom sigurnosti jeste to da umerena levica i umerena desnica više neće biti u stanju da formiraju veliku koaliciju i utvrđuju politički program.

Nacionalisti imaju jednu prednost. S obzirom da nemaju pozitivan program za EU, oni su manje ljubomorni jedni na druge nego centristi. Iako tako ne izgleda na prvi pogled, Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) su politički protivnici, naročito sada kada je odbila praktično sve njegove ideje za reformu evrozone.

Salvini i Orban utvrđuju dnevni red. Sa druge strane je jedino Makron.

Želite da oživite centrističku politiku? Borba protiv korupcije je rešenje

Da li je politika centra izgubljen slučaj? Pogledajte mapu onoga što smo navikli da zovemo "Zapad" i izgleda kao da je reč o izgubljenom slučaju. Upravo sada, i radikalna levica i radikalna desnica su u porastu, piše En Eplbom (Anne Applebaum) za Vašington post (The Washington post).

Alternativna ideja je prema njenom mišljenju promena teme. Centristi i istinske demokrate trebalo bi da prestanu da pričaju o imigraciji, rasi i muslimanima, pitanjima koja su tabloidi izdigli u velikoj meri.

Zapadni mejnstrim - koji je većina - umesto toga treba da se ujedini oko stvarnih pitanja koja ustvari narušavaju našu politiku i našu ekonomiju: politička korupcija, pranje novca i poreska utočišta te fiktivne kompanije koje omogućavaju nekolicini ljudi da sklone mnogo novca iz naših zemalja i sakriju ga, ponekad bukvalno, na karipskim ostrvima. Iako su to sve posebna pitanja, ona su ipak povezana.

Na suđenju Polu Manafortu (Paulu Manafortu), bivšem lobisti i šefu predsedničke kampanje Donalda Trumpa, smo saznali o dubokim vezama između prljavog novca i političke korupcije, kako je jedno korišteno za finansiranje drugog. Takođe smo naučili, tokom Trampovog predsedavanja, koliko je lako bogatim i dobro povezanim ljudima da se suprotstave vladavini prava, piše Eplbom.

"Da bismo očuvali naše demokratije i održali vladavinu prava, moramo da se vratimo kao saveznici, koristeći ne samo sankcije, već i nove zakone koji ograničavaju ili eliminišu korišćenje poreskih utočišta i alate za pranje novca".

Naravno, ne možemo promeniti ovaj trend dok je Trump američki predsednik, a postoji i niz evropskih vlada - u Italiji i Mađarskoj – koje nastoje da održe veze sa međunarodnim kleptokratama. I to je upravo razlog zašto nam je potrebna međunarodna koalicija radikalnih, pokretačkih, ljutih demokratskih centrista kako bi ih rešili. Počevši od sada, zaključuje Eplbom.

XS
SM
MD
LG