Dostupni linkovi

Makron: Tramp treba da razjasni svoj stav o Evropi


Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je danas da njegov američki kolega Donald Tramp, koji sve više kritikuje Evropsku uniju (EU), treba da "razjasni svoj stav" o EU.

"Postoji nekoliko nejasnoća, posebno o Trampovom stavu o Bregzitu i činjenici da promoviše tvrd Bregzit", rekao je Makron u intervjuu na engleskom za američki časopis Njujorker (New Yorker), prenosi Beta.

"Mislim da treba da razjasni svoj stav prema Evropi", dodao je francuski predsednik.

Makron je o evropskim izborima na kojima je njegova stranka Republika u pokretu dobila manje glasova od ekstremno desničarskog Nacionalnog okupljanja, rekao da je dobro što koalicija ekstremne desnice nije dobila većinu u Evropskom parlamentu.

Prema njegovim rečima, to je jedna od dobrih strana evropskih izbora mada smatra da su ekstremno desničarske stranke imale pomoć iz inostranstva.

Makron je rekao da ne smatra da je Tramp iza toga već Stiv Benon, bivši savetnik Bele kuće za kojeg je pre nekoliko nedelja rekao da radi na "raskrinkavanju Evrope".

Tramp je, sa svoje strane, proteklog vikenda rekao za američku televiziju En Bi Si (NBC) da ne zna šta će sa Evropom odgovarajući na pitanje o evropskim naporima da opstane međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu iz kojeg su SAD istupile.

"Veoma smo velikodušni prema Evropi. Brinemo se o njoj. Trošimo ogroman novac za NATO, a već dugo nas koristi i kad je u pitanju trgovinska razmena", rekao je Tramp.

XS
SM
MD
LG