Dostupni linkovi

Makron pred susret sa Džonsonom: Novi pregovori o Brexitu nisu opcija


Emanuel Makron
Emanuel Makron

Britanski premijer Boris Džonson sastaje se danas sa Emanuelom Makronon, samo nekoliko sati pošto je francuski predsednik naglasio da ponovno otvaranje pregovora o Brexitu "nije opcija" o kojoj treba razmišljati.

"Moramo da pomognemo Britancima da razreše svoju unutrašnju demokratsku krizu, ali mi ne smemo biti taoci te krize niti je izvoziti", rekao je Makron, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je juče da Velika Britanija treba da nađe plan koji se može primeniti, a Džonson je rekao da bi dogovor mogao da bude postignut uz "dovoljno strpljenja".

Britanski premijer je rekao da bekstop, uveden da bi sprečio tvrdu granicu između Irske i britanske Severne Irske posle Brexita, mora da se ukine da bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma.

Kada bi bekstop ostao Severna Irska bi nastavila da primenjuje neke propise jedinstvenog tržišta EU, ako Velika Britanija i EU ne uspeju da postignu trgovinski sporazum posle Brexita.

Prema njemu Britanija bi takodje ostala u jedinstvenoj carinskoj teritoriji sa EU, i usklađivala se sa sadašnjim i budućim EU propisima o konkurenciji i državnoj pomoći.

Takvi aranžmani bili bi primenjeni dok se EU i Velika Britanija ne slože da više nisu potrebni. Oni koji podržavaju Brexit strahuju da bi ta pravila mogla da ostanu na neodređeno vreme.

XS
SM
MD
LG