Dostupni linkovi

Merkel: Britanija ostaje partner čak i kada ne bude u EU


Angela Merkel
Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak da će Velika Britanija ostati partner čak i ako više ne bude članica Evropske unije, dodajući da će saradnja s nasljednikom britanske premijerke Therese May (Tereza Mej) ovisiti o njegovom pristupu Evropskoj komisiji.

Velika Britanija bi trebala napustiti blok 31. okrobra.

Boris Johnson (Džonson) najvjerovatnije će biti proglašen pobjednikom glasanja za čelnika Konzervativne stranke narednog utorka, prenosi Reuters.

Angela Merkel je takođe odbacila bojazni u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem i rekla da je u stanju da obavlja kancelarski posao.

"Mogu obavljati ovu ulogu. Imam jak lični interes za svoje zdravlje, a kao što sam rekla, 2021. je godina kada se zaključuje moj politički rad", rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu.

Ona je u šali dodala da se nada da će "biti života i poslije politike".

Njena izjava uslijedila je nakon što je više puta vidno drhtala tokom javnih ceremonija tokom nekoliko posljednjih sedmica.

Merkel je nakon prve takve epizode 18. juna objasnila da je to bila posljedica ekstremne vrućine, ali se drhtanje ponovilo sedam dana kasnije.

Ona je tada ponovo naglasila da se osjeća dobro i da može ispunjavati sve svoje obaveze.

XS
SM
MD
LG