Dostupni linkovi

Makedonija godinu posle nasilja: Moglo je bolje


Nasilje bez sudskog epiloga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Nasilje bez sudskog epiloga

Od konflikta koji je mogao prerasti u ozbiljniju bezbednosnu pretnju, do zemlje koja beleži uspehe, ali je moglo da se uradi i više. Ovako događaje od nasilja u Sobranju 27. aprila 2017. do danas ocenjuju makedonski stručnjaci.

Politički analitičar Dželjal Neziri smatra da nije dovoljno učinjeno na reformama i na drugačijoj političkoj kulturi vlasti.

"Mislim da su to dve greške ove vladine garniture, koja je donekle preuzela metode praktikovanja vlasti prethodne garniture, naročito u odnosu na partijska zapošljavanja i nepotizam", ocenjuje Neziri.

Neziri, slično kao i svi strani političari koji dolaze u Makedoniju, ocenjuje da je zemlja tada bila na rubu konflikta koji je mogao prerasti u ozbiljniju krizu. Identični vokabular, opisujući događaje od 27. aprila u Sobranju, upotrebio je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ponavljajući šokiranost zbog nasilja, a i visoka evropska predstavnica Federika Mogerini je to pomenula prilikom posete Skoplju.

Desetak dana nakon "krvavog" četvrtka Zoran Zaev, tada iz partijskog sedišta, još uvek u očekivanju da mu predsednik Gjorge Ivanov preda mandat za sastavljanje vlade, rekao je da mora biti nacionalnog, političkog i partijskog pomirenja.

"Mi imamo političkog neprijatelja, drugog nemamo. To apsolutno znači da će svako ići na sud i odgovarati, ali moramo međusobno da pošaljemo poruku opraštanja ako želimo da sarađujemo", rekao je tada Zaev.

Šok bombama na demonstrante ispred Sobranja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Do toga je delimično došlo. Deo učesnika je ubrzo posle nasilja bio osuđen. Prošlog meseca je tužilaštvo u drugom postupku pokrenulo tužbu zbog terorističkog ugrožavanja ustavnog poretka protiv 28 ljudi, a dvoje je zaradilo tužbu zbog pomaganja u tom delu. Iz tužilaštva tvrde da je takozvani krvavi četvrtak bio koordinisana akcija u kojoj su optuženi poslanici, visoke strukture MUP-a, organizatori protesta. Sudski proces još uvek nije počeo.

"Sudski procesi traju i retko koji završava brzo. U Makedoniji imamo problema sa trajanjem postupka ne samo u ovakvim, nego u svim procesima", kaže Margarita Caca Nikolovska, bivša sutkinja u Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Opoziciona VMRO DPMNE ostaje pri tvrdnji da se radi o obračunu Zaeva sa političkim neistomišljenicima. Partija je bojkotovala Sobranje zbog pritvora šestoro njihovih poslanika koji su kasnije pušteni. Petoro od njih, prema tužilaštvu, su otvorili vrata zgrade parlamenta i usmeravali su maskirana lica i druge građane ka skupštinskoj sali i pres-centru Sobranja. Nedavno se opozicija vratila u parlament, ali se često čuje zahtev o amnestiji, iako to ova partija nije formalno tražila.

Ljudi koji su 27. aprila prošle godine ušli u Sobranje su bili deo demonstranata koji su protestovali svakodnevno dva meseca protiv, kako su naglašavali, federalizacije države do koje bi došlo ukoliko vlast preuzmu Socijaldemokratski savez i partije Albanaca.

Nasilni ulazak u parlamentu dogodio se nekoliko minuta nakon izbora Talata Džaferija za predsednika Sobranja. U neredima je povređeno nekoliko desetina ljudi, među kojima poslanici, policajci i novinari.

Čija je Makedonija?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:25 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG