Dostupni linkovi

Korak napred u makedonsko-grčkim razgovorima


Korak ka rešavanju spora oko imena
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Korak ka rešavanju spora oko imena

Postignut je napredak u nekim pitanjima koja su već sazrela, a u nekim i dalje postoje razlike, izjavio je makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov posle susreta sa grčkim kolegom Nikosom Kodzijasom u četvrtak u Ohridu.

Dimitrov je rekao da su imali otvorene i iskrene razgovore, te da je prvi put otvoreno pitanje vremenskog okvira i koraka za provedbu mogućeg dogovora.

"Ovo je bio razgovor bez nadmudrivanja, sa velikim razumevanjem za potrebe drugih i naš glavni izazov je kako da osnovne zabrinutosti obe strane sastavimo i nađemo kombinaciju koja će to omogućiti", reči su makedonskog šefa diplomatije.

Istakao je da su se sastale i radne grupe oba ministarstva, koje su na osnovu razgovora iz Beča praktično usaglasile tekst o budućoj saradnji u različitim oblastima. Diplomate rade i na tekstu o sprečavanju iredentizma kod obe strane, te na delovima iz preambule mogućeg bilateralnog dogovora.

Kodzijas je potvrdio da je napravljen napredak i na nivou ministara, te na nivou radnih grupa.

"Koliko se približavamo i rešavamo naše probleme, ostaje sve manje tema za rešavanje, ali one su najteže. Danas smo napravili pozitivan korak i nadamo se da ćemo napraviti da teški problemi postanu lakši. Pokušavamo da rešimo probleme koji se odnose na prošlost i koje su izazvali drugi, ali to je posao diplomatije", naglasio je Nikos Kodzijas.

Čija je Makedonija?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:25 0:00

Dvojica ministara će o razgovorima u četvrtak informisati premijere Makedonije i Grčke Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, a najavili su i nastavak procesa.

Ovo je bio njihov treći susret u poslednjih 20 dana, posle onih u Skoplju i u Beču, gde je učestvovao i medijator UN-a u sporu Metju Nimic.

Inače, makedonski premijer Zoran Zaev je ovih dana u intervjuu za agenciju MIA najavio da je moguć sastanak na premijerskom nivou krajem aprila ili početkom maja.

On je rekao da veruje da se pregovori kreću u pravom smeru i da se proces približava trenutku kada će se on sresti sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom.

Ako građani čuju da je zakazan susret između Zaeva i Ciprasa, to će biti konkretna potvrda da pregovori napreduju i da je moguće da se dođe do rešenja, istakao je Zaev.

Za Makedoniju je dobro da se to desi što ranije, jer bi to bilo garancija za dobivanje datuma za početak pregovora za članstvo u EU, ali i automatski poziv za priključenje NATO-u, naglašava makedonski premijer. Ali, dodaje on, građani trebaju znati da je ovo pitanje važno, ali ne i po svaku cenu.

U međuvremenu, grčki mediji komentarišu da, ukoliko se ne postigne dogovor do kritičnih datuma – 28. juna, kada je zakazan samit Evropske unije, i 11. jula, kada će se održati samit NATO-a – dve strane već razgledaju alternativni plan o međunarodnom dogovoru koji će Makedoniju povezati sa NATO-om, ali bez statusa punopravnog člana.

Ohridski sastanak se održao nekoliko dana pre nego što Evropska komisija treba da objavi Izveštaj o napretku Makedonije, u kome Vlada Makedonije očekuje da će dobiti bezuslovnu preporuku za početak pregovora. Isto tako, posle susreta Dimitrova Kodzijasa, izvestan je i sastanak državno-političkog vrha. Lider opozicione stranke VMRO DPMNE Hristijan Mičkoski je rekao da očekuje da sastanak treba da bude održan narednog vikenda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG