Dostupni linkovi

Optužnice za terorizam protiv 30 učesnika upada u Sobranje


Premijer Zoran Zaev, tada opozicionar na konferenciji u Skoplju, 28. aprila 2017

Tužilaštvo Makedonije je u utorak podiglo optužnicu za teorističko ugrožavanje ustavnog poretka protiv 30 učesnika u nasilju u Sobranju aprila prošle godine.

Na konfenenciji za novinare državni tužilac Ljubomir Joveski je rekao da je 28 osoba optuženo za krvično delo "terorističko ugrožavane ustavnog poretka i bezbednosti" Makedonije, a dvoje za pomaganje u tome.

Među optuženima je i pet poslanika opozicione VMRO DPMNE, bivši ministar unutrašnjih poslova i tadašnji direktor za javnu bezbednost Mitko Čavkov, nekoliko policajaca, kao i organizatori protesta nazvanih "Za zajedničku Makedoniju", koji su kulminirali upadom u Sobranje.

Državni tužilac Joveski je rekao da je opsežna istraga utvrdila da su optuženi delovali sa istim ciljem izvršavajući krivično delo koje im se stavlja na teret.

Optužni akt je dostavljen krivičnom sudu u Skoplju.

Prema Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje je vodilo istragu, utvrđeno je da je jedan od učesnika nasilja u Sobranju imao nameru da puca na lidera parlamentarne većine i sadašnjeg premijera Zorana Zaeva, ali da to nije uradio jer je Zaev bio zaštićen.

"Jedan od optuženih je pošao prema Zaevu, posegnuo za pištoljem koj je nosio, ali nije pucao jer je poslanika zaštitilo obezbeđenje", rekla je savetnica Tužilaštva, Elisaveta Nenadevska.

Tokom nasilja u Sobranju Makedonije, dodala je, teže ili lakše je povređeno više poslanika parlamentarne većine i novinara.

U Sobranju povređen Zoran Zaev
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Nanadevska je istakla da je istragom utvrđeno da su optuženi delovali s različitih pozicija i iz različitih grupa, ali u saradnji i koordinaciji, i da su svi imali isti cilj - da se onemogući funkcionisanje parlamentarne većine i Sobranja Makedonije.

"Tužilac je obezbedio dokaze da su optuženi s namerom da ugroze ustavni poredak i bezbednost Makedonije i da onemoguće izbor predsednika parlamenta, izazvali nasilje kojim su ugrozili živote poslanika, novinara, službenih lica i zaposlenih u Sobranju i da su time stvorili osećaj nesigurnosti, ugroženosti i straha među građanima", rekla je ona.

Za četvoro, od prvobitno osumnjičenih 35 za ugrožavanje ustavnog poretka, obustavljen je istražni postupak jer nisu dostupni organima gonjenja, ali će biti nastavljen kada budu privedeni.

Protiv poslanice VMRO DPMNE Žakline Peševske je prekinut postupak zbog nedostatka dokaza.

XS
SM
MD
LG