Dostupni linkovi

NATO će odškrinuti vrata Makedoniji?


Sa konferencije "Makedonija na putu ka punopravnom članstvu u NATO", 30. avgust 2017
Sa konferencije "Makedonija na putu ka punopravnom članstvu u NATO", 30. avgust 2017

U Skoplju su podeljena mišljenja o mogućnosti da Makedonija napreduje na putu ka NATO članstvu do ljetnog samita Alijanse, a da se spor oko imena s Grčkom rešava u fazama. Grčki mediji takođe su pisali o takvoj opciji ovih dana.

Najverovatnije postoje signali iz uticajnih država NATO-a da se nešto može dogoditi po pitanju prijema Makedonije u Alijansu do narednog samita u julu, smatraju analitičari.

Ismet Ramadani iz Evroatlanskog saveta Makedonije ovo povezuje, između ostalog, i sa povećanim ruskim interesom na Balkanu, ali i u nekim drugim evropskim zemljama.

"Može se očekivati neka politička odluka, koja se uobičajeno donosi na nivou ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a, na sastanku pre samita. Moglo bi se, dakle, desiti da nađu neku formulaciju i da Makedonija ipak dobije poziv za članstvo u NATO", smatra Ramadani.

Istovremeno, grčki mediji objavljuju analize o mogućem etapnom rešavanju spora o imenu, čime bi se praktično dozvolilo Makedoniji da uđe u NATO na samitu u julu, a naon toga nastavili pregovori o kompletnom rešavanju problema. Nekoliko medija, pozivajući se na nezvanične informacije, pišu da bi pregovori mogli rezultirati kompromisom o prijemu u NATO, odnosno "nadgradnjom" statusa Makedonije na samitu i obećanjem o punopravnom članstvu kada se promeni Ustav.

Ovakve opcije su u suprotnosti sa onim što je rekao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za vreme posete Skoplju u januaru. On je tada istakao da nema plana B o priključenju Makedonije Alijansi, osim rešenja pitanja o imenu.

Jens Stoltenberg prilikom posete Skoplju u januaru ove godine
Jens Stoltenberg prilikom posete Skoplju u januaru ove godine

Vladimir Božinovski iz Instituta za politička istraživanja je skeptičan po pitanju mogućeg napretka Makedonije na NATO putu bez konačnog dogovora o imenu.

"Ako postoji dogovor kojim bi se zatvorilo pitanje o imenu, a u kome bi bilo navedeno da se određene odredbe trebaju sprovesti u nekom vremenskom periodu, onda bi moglo. Ali ako nema konačnog dogovora, onda ne verujem da možemo očekivati bilo kakvo deblokiranje od strane Grčke", kaže Božinovski.

Ovih dana ohrabrujuće poruke stigle su i od stranih diplomata. Američki ambasador u Skoplju Džes Bejli rekao je da postoji realna mogućnost da Makedonija ubrzo postane članica Alijanse. Njegov kolega, britanski ambasador Charls Garet na Tviteru je napisao da jedva čeka dan kada će poželeti dobrodošlicu Makedoniji u Alijansi.

Prema najavama, grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kodžijas bi 12. aprila trebalo da poseti Makedoniju. U slučaju da dođe do većeg napretka u pregovorima, moguć je i skori sastanak premijera Makedonije i Grčke Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG