Dostupni linkovi

Zaev za RSE: Amnestije neće biti ni za koga


Neko se plaši odgovornosti: Zoran Zaev

Krvave scene iz Sobranja još uvek izazivaju uznemirenost u javnosti, međutim, neophodno je da se dogodi nacionalno, međuetničko, partijsko pomirenje, kaže predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

“Ja sam pravoslavni hrišćanin, vernik i najveće praštanje u mojoj veri, a verujem da je tako i u muslimanskoj i katoličkoj, je da oprostiš neprijatelju. Mi imamo političkog neprijatelja, druge nemamo. To apsolutno znači da će svako ko je odgovoran ići na sud, ali moramo međusobno da pošaljemo poruku o praštanju, ukoliko želimo da sarađujemo.”

U odnosu na formiranje Vlade, Zaev je uveren da bi njegov mandat premijera bio uspešan ukoliko ne dozvoli nove razloge za blokade i ako sarađuju sa opozicijom. Ipak, nada se reformama unutar VMRO DPMNE, ali insistira na tome da amnestije neće biti.

“To već i mala deca u Makedoniji znaju, da amnestije neće biti za nikoga, iz prostog razloga što to ne može niko garantovati. U Makedoniji nema više tajni. Da se amnestija dogovarala i vodila tajnim pregovorima, do sada bi već zaboravili na političku krizu i vlast bi se promenila. Ali u tom slučaju ne bi imali pravdu i pravnu državu. Zbog toga se verovatno i dogodilo nasilje, jer se neko plaši odgovornosti.”

Šok bombama na demonstrante ispred Sobranja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00


Govoreći o stanju u regionu, Zaev kaže da se u celom Zapadnom Balkanu prelamaju geopolitički interesi. Makedonija je mala zemlja i mi ne ugrožavamo nikoga, a stvari ne zavise mnogo od nas, naglašava Zaev i dodaje:

“Mi želimo saradnju sa svima, uključujući i Rusku Federaciju, ali alternativa za Makedoniju, osim punopravnog članstva u NATO i EU, ne postoji. To je perspektiva Makedonije. Ipak, ja želim da vidim više poljoprivrednih proizvoda iz Makedonije u Rusiji, kao što želim ruski gas i naftu kod nas. Mi nemamo problema sa tim.”

Zaev u intervjuu za naš radio kaže da želi saradnju sa Moskvom i u kulturi, obrazovanju, sportu, kao što dve prijateljske zemlje trebaju sarađivati. Ali, znaju i prijatelji iz Rusije da je celom Zapadnom Balkanu i Makedoniji mesto u EU i NATO, poručio je Zaev.

U Sobranju povređen Zoran Zaev
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG