Dostupni linkovi

Han: Makedonija na čvrstom kursu prema EU


Johanes Han predaje Zoranu Zaevu Izveštaj Evropske komisije o napretku Makedonije, Skoplje.
Johanes Han predaje Zoranu Zaevu Izveštaj Evropske komisije o napretku Makedonije, Skoplje.

Evrokomesar za proširenje Johanes Han je tokom predaje Izveštaja Evropske komisije o napretku Makedonije u četvrtak rekao premijeru Zoranu Zaevu da su "zemlja i građani zaslužili bezuslovnu preporuku za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji (EU)".

"Članice Unije su priznale urađeno. Ovde sam da bi najavio dugoočekivane dobre vesti, da proslavimo uspeh nakon dugotrajnih napora za prevazilaženje krize", poručio je Han.

Han je istakao da je Makedonija prošla dug put, ali da sada čvrsto drži kurs prema Briselu.

"I pored teških uslova i mnogih iskušenja, sada je ponovo čvrsto na evropskom putu. Ima pozitivnih promena, obnovljenog osećaja otvorenosti, energije i nade. Osećaju se dobre vibracije u zemlji i to se treba nagraditi", kazao je Han.

Komesar EU je istakao da je Makedonija primer Zapadnom Balkanu o demokratskim promenama, dodajući da je impresioniran onim što je urađeno u odnosu na hitne reformske prioritete.

Johanes Han je zahvalio Zaevu, vladi, Sobranju i opoziciji na podršci u postizanju ovog nacionalnog cilja, poručujući da reforme ne treba da stanu već da nastave, naročito u sudstvu.

Na zajedničkoj pres-konferenciji, premijer Zoran Zaev je rekao da je dobijena čista preporuka snažan motiv za postizanje teškog, ali ne i nedostižnog cilja - početak pregovora za članstvo u EU.

"Još energičnije ćemo raditi na reformama da bi u junu dobili datum za početak tih pregovora", poručio je makedonski premijer.

Zaev je zahvalio zemljama EU koje su podržale Makedoniju te makedonskim građanima, nevladinom sektoru i svima drugima što su uložiti trud na putu evrointegracija.

"Izveštaj Evropske komisije vrednuje sva naša dosadašnja zalaganja i započete procese temeljnih reformi i inkluzivnih politika koje su odlika jedne demokratski orijentisane države. U poslednja dva izveštaja, zbog duboke političke krize, nazadovanja u reformama i konstatacije o zarobljenoj državi, preporuka o početku pregovora je bila suspendovana i uslovljena demokratskim reformama i ambijentom. Ove godine preporuka je čista i bezuslovna. Makedonija zadovoljava osnovni politički kriterijum o početku pregovora", ocenio je Zoran Zaev, ističući da će integracije u EU omogućiti bolju poslovnu klimu, veće plate, bolji život.

Evrokomesar Johanes Han, na pitanje da li EU ima plan "B" ukoliko Makedonija i Grčka ne nađu rešenje spora o imenu zemlje, rekao je da je moguće da dve zemlje u bliskoj budućnosti dođu do ovog rešenja. Grčka i Makedonija strane su posvećene ovom procesu i to na najvišem nivou.

"One trebaju postići dogovor koji će služiti interesima i jedne i druge države", dodao je Han.

Korak ka rešavanju spora oko imena
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Johanes Han je imao susrete i sa drugim visokim predstavnicima državno-političkog vrha Makedonije.

U dvodnevnoj poseti Makedoniji je visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini koja će se u četvrtak obratiti Sobranju.

Makedonija je prvi put dobila preporuku o početku pregovora sa EU još 2009. godine, ali do sada oni nisu počeli zbog spora sa Grčkom o nazivu zemlje, a poslednjih nekoliko godina i zbog loših ocena u više oblasti, kao što su sloboda izražavanja, vladavina prava i reforma javne administracije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG